fbpx

Volite li Oktoberfest? Saznajte sve o najvećem festivalu na svetu!

Oktoberfest 2024. obećava još jedno spektakularno slavlje bavarske tradicije i kulture, koje svake godine privlači milione posetilaca iz celog sveta.

Da li ste nekada posetili Oktoberfest?

Sa preko šest miliona gostiju godišnje, Oktoberfest je najveći javni festival na planeti, a održava se na prostranoj Theresienwiese u Minhenu. Ove godine festival počinje u subotu, 21. septembra, i traje sve do nedelje, 6. oktobra, pružajući 16 dana uživanja u izvanrednoj atmosferi, autentičnoj hrani, pivu i nebrojenim atrakcijama.

Ono što čini Oktoberfest tako posebnim nije samo pivo već i tradicija koja se neguje vekovima. Festival se otvara svečanom povorkom vlasnika pivnica i pivara, što je spektakl koji posetioci ne propuštaju. Takođe, prvi vikend donosi tradicionalni defile u narodnim nošnjama, koji okuplja ljude u autentičnoj bavarskoj odeći. Pored ovog defilea, tu je i ceremonijalno otvaranje slavine sa pivom, kada gradonačelnik Minhena simbolično otvara prvo bure piva, najavljujući početak festivala.

Festival 2024, donosi…

Ove godine, festival nudi kombinaciju 17 velikih i 21 male šatorske pivnice, gde se može uživati u najpoznatijim minhenskim pivima kao što su Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbräu, Spaten i Hacker-Pschorr. Posebno je važno rezervisati stolove unapred, naročito ako planirate posetu tokom vikenda ili u večernjim satima. Gužve su neminovne, jer je festival 2023. godine privukao čak 7,2 miliona posetilaca!

Jedinstveno iskustvo posetilaca Oktoberfesta uključuje i pregršt zabavnih sadržaja. Od vožnji na tradicionalnim vrteškama, koje su prvi put postavljene još 1818. godine, do modernih adrenalinskih atrakcija i zabavnih štandova, za svakoga se ponešto može pronaći. “Oide Wiesn” je istorijski deo festivala. Prvi put uveden 2010. godine on nudi povratak u prošlost – starinske vožnje, pivnice i folklorne predstave. Ovaj deo festivala otvara svoja vrata svakog dana od 10 ujutro, pa sve do 23:30 uveče, pružajući posetiocima autentičnu sliku o tome kako je festival izgledao nekada.

Kako je sve počelo?

Priča o Oktoberfestu počinje 1810. godine, kada su se 12. oktobra venčali princ Ludvig (kasnije kralj Ludvig I) i princeza Tereza Saksonsko-Hildburghauzenska. Gradski oci Minhena pozvali su tada sve građane da, u čast nove princeze, prisustvuju proslavi koja se održavala ispred gradskih kapija, na poljani koja će kasnije postati poznata kao Theresienwiese. Festival je zaključen trkama konja. Sve je ponovljeno i naredne godine – I tako je rođena tradicija koja traje više od dva veka.

Vremenom su se festival i njegove atrakcije razvijali. Prvi šatori za pivo postavljeni su 1896. godine, a od 1950. godine, festival se tradicionalno otvara ceremonijom točenja prvog piva u šatoru Schottenhamel. Ova ceremonija označava zvaničan početak Oktoberfesta, i tek nakon što gradonačelnik otvori bure, posetioci mogu početi da uživaju u slavlju.

Imate još 7 dana da posetite najveći festival na svetu

Ako planirate posetu Oktoberfestu, imajte na umu važne informacije o radnom vremenu. Pivo se služi u velikim šatorima do 22:30, dok u manjim šatorima možete uživati u pivu do 23 sata, a svi šatori zatvaraju svoja vrata u 23:30. Za one koji žele produženo uživanje, šatori poput Käfer Wies’n-Schänke i Kufflers Weinzelt poslužuju pivo do 00:30, a zatvaraju se u 1 ujutru. Takođe, luna park i štandovi su otvoreni do kasnih večernjih sati, a vikendom čak i od 9 ujutru, pružajući zabavu za celu porodicu.

Oktoberfest 2024. godine će, bez sumnje, biti još jedno nezaboravno iskustvo, koje spaja duh prošlosti sa modernom zabavom, a sve to uz prepoznatljiv šarm Bavarske. Bez obzira da li ste ljubitelj piva, hrane, tradicionalnih nošnji ili jednostavno dobre zabave, Oktoberfest je mesto gde se svet okuplja da bi proslavio život i tradiciju.

Svake godine, na Oktoberfest i sva druga događanja ili planove koje imate u Nemačkoj – najkomfornije i najbrže možete stići sa nama. Rezervišite svoje mesto na vreme!