fbpx
Kombi prevoz za celu Nemačku vas vozi do najboljih božićnih pijaca

Prva proslava u Nemačkoj

ViP Kombi prevoz za celu Nemačku vas vozi do najboljih božićnih pijaca 

 

Najveći deo božićnih proslava u Nemačkoj predstavlja Advent. A kombi prevoz za celu Nemačku vaš je najbolji savetnik za uživanje u prazničnoj atmosferi ove zemlje.

 

U svojim domovima Nemci koriste nekoliko vrsta adventskih kalendara. A pored tradicionalnog kartona koji se koristi u mnogim zemljama, postoje i one koje su napravljene od venca od jelovih grana. Sa njih vise 24 ukrašene kutije ili kese. Svaka u sebi ima poklon. 

 

Božićne jelke su veoma važne u Nemačkoj. Prvi put su u ovoj zemlji korišćene u srednjem veku. A običaj je da, ako u kući ima male dece, drveće obično ukrašava majka porodice. Božićno drvo (Badnjak) se tradicioalno unosi u kuću na Badnje veče. U nekim delovima Nemačke, tokom te večeri, porodice čitaju Bibliju i pevaju božićne pesme.

 

Božić se zove “Erster Feiertag” (“prva proslava”), a 26. decembar je poznat kao “druga proslava”. I ovo je još jedan neradni dan u Nemačkoj.

 

Mesec darivanja

 

Deda Mraz donosi glavne božićne poklone 24. decembra. Mada su po ovom pitanju podeljena mišljenja u Nemačkoj, neki tvrde da poklone donosi Deda Mraz dok drugi misle da to čini Mali Isus.

 

Deca naravno imaju i raniju priliku da dobiju poklone. Tako mnoge poseti i Sveti Nikola (St Nicholas’s), koji će vam doneti male poklone poput slatkiša ili čokolada još 6. decembra. On dolazi noću između 5. i 6. decembra, a poklone osavlja u cipele koje su deca ostavila ispred ulaznih vrata. Ukoliko pokuca na vrata deca će morati da otpevaju pesmu, odsviraju nešto na nekom instrumentu ili mu ispričaju priču pre nego što dobiju poklone.

 

U nekim regionima Nemačke Svetog Nikolu prati rogato čudovište obučeno u krpe i sa lancima, koje se zove Krampus. On treba da kazni decu koja su bila loša. Obično je taj koji plaši malu decu. Dok je u drugim delovima Crni Petar taj koji je zadužen za plašenje dece.

Svetni Nikola nije zvanično deo Božića ali je odličan uvod u proslave koje se dešavaju u decembru. 

 

Vozimo vas i do Četiri brda

 

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika u Nemačkoj i Austriji održava se čuveni turnir u skijaškim skokovima “Četiri brda”. Počinje u Nemačkoj u Oberstdorfu 29. i 30. decembra i Garmiš-Partenkirhenom na Novu godinu, a nastavlja se u Austriji – Insburk 3. i 4. januara i Bišofshovenom 6. januara. 

Ovo je spektakl koji je većina nas čekala željno i uživala gledajući na televiziji. Sada postoje i nove mogućnosti.

Da li ste spremni da vas udobno i sigurno prevezemo na jedan od ovih događaja?

 

Još jedna zanimljivost, koja je vezana za televizijski program jeste komični skeč “Večera za jednog”, koja se tokom novogodišnje večeri prikazuje od 1963. godine. Veoma je popularna i to je najponovljenija emisija ikada na nemačkoj televiziji. Ona se takođe prikazuje i u drugim zemljama u novogodišnjoj noći, u Austriji, Švajcarskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Estoniji. U Norveškoj se prikazuje 23. decembra. 

 

Naš izbor najboljih božićnih pijaca u Nemačkoj

 

Nemačka je poznata po svojim božićnim pijacama, na kojima se prodaju sve vrste božićnih ukrasa i namirnica. Najpoznatiji nemački ukrasi su stakle ukrasi. Oni su bili prvobitno pravljeni od duvanog stakla i iz ove zemlje su krajem XIX veka izvezeni čak u Sjedinjene Američke Države. A popularni su i tradicionalni drveni ukrasi, kao što su Oraščići.

 

U nekim delovima Nemačke, uglavnom na jugoistoku zemlje, deca pišu božićne čestitke ili pisma u kojma traže poklone. Ta pisma su ukrašena šećerom zalepljenim na kovertu, kako bi ona bila svetlucava i privlačna na pogled. Deca ih zatim ostavljaju na prozorima na početku ili tokom Adventa.

 

ŠTUTGART

 

Sa svojih skoro 300 tezgi i isto toliko dugom tradicijom, božićna pijaca u Štutgartu jedna je od najlepših u Nemačkoj. Kombi prevoz za Štutgart vas vozi na ovu pijacu, koja s pravom nosi titulu jedne od najlepših u Evropi. Najstarija svakako jeste.

Kombi prevoz za Stutgart

Pijaca je otvorene od 23. novembra do 23. decembra, ali se ugođaj može doživeti i posle ovog datuma.

Vlasnici tezgi se takmiče da što kitnjastije i sa ljubavlju ukrase svoje tezge, a svake godine ih nagrađuje poseban žiri. Prva nagrada naravno nosi naziv  Najleša tezga Božićne pijace.

 

TRIR

 

Božićna pijaca u Triru ove godine slavi 40. godišnjicu. Smeštena je na srednjovekovnoj Glavnoj pijaci i ispred impozantne katedrale u Triru. Čak 95 atraktivno ukrašenih separea nude odgovarajući okvir za ovaj divan događaj.

 

Program na ovoj pijaci posvećen je celoj porodici i menja se svakodnevno. Možete da uživate u istorijskim lutakrskim pozorištima, ali i da slušate zvezdane tenore i pesnike. Božićna pijaca u Triru se obično opisjue kao “romansa u divnom ambijentu”.

 

LAJPCIG

 

Božićna pijaca u Lajpcigu datira sve do 1458. godine. Njenih šest oblasti su u skladu sa fascinantnim istorijskim pejzažom grada. Sa više od 250 svetlucavih tezgi harmonično uklopljenih u istorijski centar, Lajpciški božićni sajam nije samo jedan od najstarijih, već i jedan od najvećih u Nemačkoj. 

Kombi prevoz za Lajpcig

Posetiocima se nudi mnogo različitih užitaka, a mi vam savetujemo da se prepustite brojnim kulinarskim užicima ili da istražite tradicionalnu srenjovekovnu pijacu grada.

 

Glavna oblast božićne pijace je Pijačni trg, gde posetioci mogu da se dive božićnom drvetu od saksonske smrče, visokom i do dvadeset metara, kao i da uživaju u širokom spektru performanasa na pozornici pijace.

 

Sa nama uživate i štedite

 

Nakon posete ovim pijacma, ili onima u gradovima po vašem izboru, naš Kombi prevoz za celu Nemačku će vas sa zadovoljstvom odvesti do brojnih od tržnih centara, gde vas čeka pravi užitak u božićnim popustima. 

 

Ako ste spremni, još nije kasno da rezervišete svoje mestu. Pozovite nas i sve drugo je naša briga.