fbpx

Zanimljivo i manje poznato o Minhenu

Naši profesionalni vozači će vas sigurno i udobno prevesti sa vaše adrese u Srbiji na bilo koju adresu u Minhenu, a mi vam prenosimo ono što su izabrali o najlepšem gradu u srcu Bavarske

 

Najveći grad u Bavarskoj i treći najveći grad u Nemačkoj (posle Berlina i Hamburga), Minhen se nalazi na oko 50 kilometara od ivice Alpa i duž reke Izar, koja prodiče sredinom grada. A bogata istorija, kultura i poslovično dobra industrija samo pokazuju da je ovo jedan veliki nemački grad. Ali većina na prvi pogled možda neće shvatiti da je ovo grad koji je u prošlosti spaslo pivo, ili da je njegov centar ispunjen arhitekturom kopija iz Italije, ili čak da su neki od najvećih umova našeg vremena živeli upravo ovde tokom nekih od najvažnijih trenutaka u svojim karijerama. 

 

Kombi prevoz do Minhena vam predstavlja manje poznate činjenice o gradu koji je sigurno mnogo više od festivala piva. Ipak, krećemo od ovog napitka, za koji su Bavarskoj kažu da je hrana.

 

Posvećen prevoz i najbolje pivo na adresi

Ali ovo ste već znali, zar ne? Oktoberfest se zapravo održava u septembru. Obično počinje oko 17. septembra i traje tri nedelje, do prvog vikenda oktobra, a slavi venčanje kralja Ludviga II.

 

U Minhenu postoji šest glavnih pivara: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. One uvek imaju najeveće štandove na Oktoberfest, Springfest i  Starkbierzeit-u, festivalu jakog piva koji se održava u februaru. 

 

Svi su vezani za nemačke zakone o čistoći piva, koji su nastali pre više od 500 godina i dele isti proces za proizvodnju piva, sa manjim razlikama u sastojcima. Pomenutih šest pivara se često reklamiraju da imaju najbolje pivo na svetu.

 

Srbija – Minhen, pa BMW

Ako ste opsednuti automobilima, kao mi u Kombi prevozu za Nemačku, onda verovatno znate da je Minhen rodno mesto jednog od najpoznatijih automobilskih brendova u svetu. A ono što možda niste znali, jeste da BMW ima svoj muzej! 

 

U BMW muzeju možete naučiti sve o istoriji kompanije, pronaći neke retro modele, kao i saznati informacije o budućim projektima i razvoju automobilske industrije u celini. Kompanija koja ima svoja predstavništva širom sveta smestila je svoje sedište u prepoznatljivoj visokoj zgradi pored Olimpijskog parka u Minhenu.

 

Naš savet je da ne propustite priliku da osetite budućnost i sednete u automobil, koji još uvek nije na tržištu. 

 

Kombi prevoz do talasa u centru

Da li ste znali da u sred Minhena postoji popularno mesto za surfovanje?

Ukoliko se odlučite za naše posebne uslove za grupna putovanja rado ćemo vas odvesti do mesta na kojem ćete moći da jašete na talasima visine do jednog metra.

Naravno da će vam trebati odelo za surfovanje, ali šta ima bolje od talasa na pet minuta hoda od strogog centra Minhena.

I ne zaboravite da su neki od najboljih surfera u Minhenu žene!

 

Sa iskusnim vozačima do najstarijih znamenitosti

Najstariji bioskop na svetu nalazi se upravo u Minhenu i zove se Neues Kino Gabriel. Postoji od 1906. godine i tada je otvoren. Iako Ginisova knjiga rekorda daje prvenstvo poljskom bioskopu Pionir, mi znamo da je taj bioskop otvoren tek 1907. Zbog toga mi našu krunu dodeljujemo Minhenu.

 

Obično su crkve ili slični objekti najstarije zgrade u većini svetskih gradova, ali je Minhen i po tome poseban. Najstarija zgrada u ovom gradu je kupatilo! Radnici su tokom arheoloških iskopavanja pronašli toalet iz 1260. godine. Time su pokazali da je Nemcima i u 13. veku trebalo dobro izgrađeno i mesto gde car ide peške.

 

Jutro sa Bavarcima

Nije za svakog kafa ujutro! Za Bavarce su bele svinjske kobasice neizbežan deo doručka. Zanimljivo je da je jesti Weisswurst tokom drugih obroka tabu! 

 

Očigledno je da ova navika postala deo tradicije, jer se jelo, kao i ranije, priprema svakog jutra sveže i bez konzervansa, pa zbog toga nike moglo dugo da traje i jelo se odmah. 

 

Naravno, danas se može kupiti, ohladiti i jesti u bilo kada u toku dana. Međutim, mi vam to ne bismo sugerisali, posebno ne pred Bavarcima jer su prilično radikalni kada je u pitanju njhova tradicija u ishrani.

 

Oblikovani po meri

 

Kada je farmaceut Franc Kolb, koji je posedovao apoteku u centru Minhena, napravio izum za svoje prijatelje umetnike, verovatno nije mogao ni da sanja da će njegov izum postati sastavni repertoar igračaka svakog deteta na planeti. 

 

Plastelin je nastao kao zamena za glinu u hladnim zimskim mesecima. Danas je prevazišao svoju namenu i stalni je pratilac u detinjstvu skoro svake osobe na planeti.

 

Američki gitarista i pevač Džimi Hendriks se i dalje smatra jednim od najboljih na svetu. Nažalost, čak je ušao i u čuveni “Klub 27” – posthumni zbirni naziv za grupu talentovanih muzičara koji su umrli prerano u 27. godini. 

 

Postao je poznat i po čuvenom razbijanju gitare na sceni. A da li ste znali da je Hendriks upravo u Minhenu počeo sa ovim činom? Da, učinio je to na koncertu u minhenskom klubu “Velika jabuka”, 9. novembra 1966. godine.

 

Ostalo je još mnogo da vam pričamo o ovom gradu. Možete i vi da nam pišete na info@prevoznemacka.rs 

Kako su monasi uticali na formiranje grada? Da li ste videli Diznijev dvorac? Zašto nema oblakodera? 

 

I obavezno svu nabavku završite do subote jer je nedelja u ovom gradu dan za odmor! 

 

Nadamo se da ste uživali u ovim zanimljivim činjenicama i očekujemo vas da se zajedno odvezemo do ovog izuzetnog grada. Zbog toga rezervišite svoju kartu na vreme, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte OVDE.