fbpx

Uskrs u Nemačkoj – upoznajte običaje koji se neguju

Da li ste čuli za uskršnje bukete, uskršnju lomaču ili Geteovu uskršnju šetnju? Pored dobro poznate tradicije lova na uskršnja jaja i uskršnjeg zeca, Nemačka ima brojne istorijske tradicije i običaje, koji se neguju na Uskrs. Saznajte više o tome šta Uskrs u Nemačkoj čini tako posebnim.

Lov na uskršnja jaja

Ovo je dugogodišnja nemačka tradicija Uskršnje nedelje, u kojoj deca traže šarena jaja, čokoladne zečiće, mini jaja ili gnezda. U nekim delovima Nemačke deca na Veliki petak skupljaju mahovinu i cveće i prave uskršnja gnezda u svojim baštama.

Na Uskršnju nedelju roditelji u gnezda stavljaju šarena jaja i slatkiše. Sasvim maloj deci se govori da ‘Osterhase’ (Uskršnji zeka) krije šarena jaja, a braća i sestre se često takmiče ko će pronaći najviše jaja.

Uskršnji buket

U skoro svakom domaćinstvu početkom proleća nalazi se uskršnji buket. On se obično sastoji od grana sa cvetovima ili pupoljcima, a mace i forzicije su među najpopularnijim vrstama grana. Obično se grane seku na Veliki četvrtak i drže u vazi do Uskršnje nedelje.

Grane su ukrašene ispražnjenim ljuskama jaja. Roditelji farbaju i ukrašavaju ljuske jaja sa svojom decom nekoliko dana pre Uskrsa. Procvetale i iznikle grane su divan simbol ponovnog buđenja prirode u proleće.

Uskršnji doručak

Na Uskršnju nedelju, nemačke porodice se tradicionalno okupljaju na velikom uskršnjem doručku. Služe se lepinje i namazi, a obavezna su farbana jaja. Kao i kod nas, deca pomažu u farbanju jaja i ukrašavaju ih.

Tradicionalni deo uskršnje marende su peciva od kvasnog testa. Tu je „Hefezopf“ (bukvalno: pletenica od kvasca), odnosno zlatno braon pleteni hleb od kvasca. Alternativno se pravi veliko okruglo pecivo pod nazivom „Osterkranz“ (uskršnji venac) koje se može puniti orasima i suvim voćem. Ove poslastice obično se jedu sa puterom ili džemom.

Jagnje za Uskrs

Zbog svog belog krzna, u Nemaškoj jagnje simbolizuje život, mirnoću i čistotu. Zato je I ono deo uskršnjih praznika.

U nekim delovima Nemačke, torta u obliku jagnjeta ukrašena čokoladom i prahom za glazuru tradicionalno se može naći na trpezi za vreme Uskrsa.

Uskršnje šetnje

Još jedna od nemačkih tradicija za uskršnje praznike. Najpopularnija nemačka uskršnja pesma „Izvan kapije” Johana Volfganga fon Getea opisuje radosna osećanja ljudi kada se konačno završe hladni zimski dani.

Uskrs je vreme kada prvi zraci prolećnog sunca pdstavljaju savršeno okruženje za uživanje u uskršnjoj šetnji, u koju se uvek ide sa porodicom ili bliskim prijateljima.

Uskršnja lomača

U noći sa subote na Uskršnju nedelju, grane i grančice se gomilaju kako bi se napravila ogromna lomača. Prvobitno drevni germanski obred, uskršnja vatra je ugrađena u hrišćanstvo. Ona simbolično tera zle duhove, uklanjaju poslednje tragove zime i najavljuje proleće, život i novo rođenje.

Ova tradicija je posebno lepa u manjim gradovima severne Nemačke, gde uskršnja vatra podrazumeva svečano druženje mladih i starih.

Ako u vreme Uskrsa planirate da putujete u Nemačku – odlučite se za nas. Vozimo vas od vrata do vrata do Minhena, Štutgarta, Manhajma, Frankfurta, Nirnberga, Bona, Kelna, Diseldorfa, Dortmunda, Drezdena, Berlina, Hanovera i Hamburga, kao i u sve ostale gradove i mesta u Nemačkoj.

VAŽNO! Za vreme Pravoslavnog uskrsa, kada su naši praznici – obezbedili smo i vanredne polaske za Nemačku, za vas! Proverite!