fbpx

Zaposlite se u Nemačkoj: Aktuelne i planirane olakšice za zapošljavanje radnika iz Srbije

Usled demografskih promena i nestašice radne snage, Nemačka olakšava useljavanje i zapošljavanje stranaca. Naime, po nekim računicama godišnje im nedostaje čak oko 400.000 ljudi za nesmetano dalje funkcionisanje ekonomije, zdravstva i posebno nege starijih osoba.

Šta je zapadnobalkansko pravilo?

Od 1. januara 2021. i sve do kraja 2023. godine  – na snazi je uredba uz koju stanovnici Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova imaju lakši pristup nemačkom tržištu rada. Popularno je nazvana “zapadnobalkansko pravilo”.

Imam diplomu – da li je neophodno da bude priznata?

Ukoliko želite da radite u Nemačkoj – možete tražiti radnu vizu bez obzira da li vam je diploma priznata. Jedini preduslov za vizu je da dobijete saglasnost nemačke agencije za zapošljavanje. Takođe, prema ovoj uredbi posao i radnu vizu možete dobiti i u slučaju da radite van struke ili bez stručne spreme.

Karta šansi takođe u planu

Pored ovoga, u planu su i olakšice koje se popularno zovu „karta šansi”. One omogućavaju da dođete u Nemačku i tu tražite posao, radeći za to vreme pola radnog vremena van struke, kako biste imali sredstava za život. “Karta šansi” dodeljivaće se po sistemu bodova koje možete dobiti na: obrazovanje, radno iskustvo i poznavanje nemačkog jezika.

Koje struke se najviše traže?

Pored stručnjaka sa fakultetskim diplomama, nostrifikovanim ili ne i tradicionalno – građevinskih radnika, traže se i vodoinstalateri, bravari, monteri i kao i svuda – IT inženjeri.

Posebna oblast potražnje radnika u Nemaškoj je u sferi medicine, odnosno medicinskog osoblja svih profila. Pre svega traže se medicinske i pedijatrijske sestre i babice. Tu je i ogromna potražnja za negovateljicama za stare ljude, obzirom da stariji čine veliki deo stanovništva.

VIP kombi prevoz – sa nama sigurno do bilo kog grada u Nemačkoj

Ukoliko radite u Nemačkoj, poželite da to pokušate ili pak idete samo turistički – mi smo tu za vas! Odlučite se za VIP kombi prevoz i brzo i komforno  stižete na željenu adresu u bilo kom nemačkom gradu.  Naši polasci iz Srbije za Nemačku su dva puta nedeljno i to utorkom i petkom. Kontaktirajte nas!