fbpx

Odlučili ste da putujete u Berlin. Ne propustite ovih 10 atrakcija!

Svojom bogatom  istorijom, Berlin privlači milione turista godišnje. Od 13. veka, kada se prvi put pominje – bio je sedište Markgrofovije Brandenburg, zatim Pruske, pa nemačkog Rajha. Nakon II svetskog rata je podeljen zidom i postao glavni grad Istočne Nemačke, da bi nakon rušenja berlinskog zida 1990. postao glavni grad cele Nemačke.

Ukoliko želite da posetite Berlin,do njega bezbedno, povoljno i brzo možete stići sa nama, a ako idete turistički pogledajte i šta obavezno morate posetiti, kako biste ga na pravi način doživeli:

1. Brandenburška kapija

Brandenburška kapija je najčuvenija turistička znamenitost Berlina. Simbol berlinske i nemačke podele tokom Hladnog rata, sada je pretvoren u nacionalni simbol mira i jedinstva.

2. Berlinski TV toranj na Aleksanderplacu

TV toranj na Aleksanderplacu, visok 368m je još jedna znamenitost Berlina, a ujedno i najviša zgrada u Nemačkoj. Njegova čelična sfera ima i osmatračnicu sa koje se može videti ceo grad, kao i restoran.

3. Kontrolni punkt Čarli

Kontrolni punkt Čarli bio je najpoznatiji granični prelaz između istočnog i zapadnog Berlina tokom Hladnog rata. Na vrhuncu Berlinske krize 1961. godine, američki i sovjetski tenkovi su se suočili upravo ovde.

4. Muzejsko ostrvo

Ostrvo muzeja je jedinstvena celina od pet muzeja u centru Berlina. Ceo kompleks je na listi UNESCO-ve svetske baštine. Ovde se nalaze Stari muzej, Muzej Pergamon kao i Stara nacionalna galerija.

5. Trg Žandarmenmarkt (Gendarmenmarkt)

Žandarmenmarkt je verovatno najlepši trg u Berlinu i mesto gde se nalaze tri impresivne zgrade: nemačka katedrala, francuska katedrala i Konzerthaus. Ne propustite ga!

6. Memorijal holokausta

Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope ili Memorijal Holokausta u blizini Brandenburške kapije obeležava sećanje na šest miliona jevrejskih žrtava nacističkog holokausta.

7. Reichstag

Zgrada Rajhstaga sa svojom čuvenom staklenom kupolom jedna je od najposećenijih znamenitosti u Berlinu. To je sedište nemačkog parlamenta, Bundestaga.

8. Memorijalna crkva Kajzera Vilhelma

Memorijalna crkva Kajzera Vilhelma na Brajtšajdplacu jedna je od najpoznatijih znamenitosti Berlina. Ruševina stare crkve pretvorena je zapravo u ratni spomenik.

9. Siegessaule – Stub pobede

Od simbola pruske vojne pobede, pa do popularnog turističkog mesta: Berlinski stub pobede se iznova izmišljao kroz vekove. Na vrhu je figura boginje pobede, a tu na visini od gotovo 51m postoji i vidikovac.

10. East Side Gallerija – Berlinski zid

Nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke, umetnici su pretvorili ovaj nekadašnji deo Berlinskog zida u najveću galeriju na otvorenom na svetu.

Ukoliko vas sve ovo privlači, napravite plan i krenite na put u Berlin sigurno i komforno sa nama. Rezervišite svoje mesto na vreme!