fbpx

Otkrivamo: Postoji bar 10 razloga zbog kojih morate posetiti Esen

U zapadnom delu Nemačke, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija nalazi se Esen. Ovaj grad je još jedna od prelepih destinacija u Nemačkoj koje vredi posetiti! Esen je poznat po svojim turističkim atrakcijama koje privlače turiste iz celog sveta.

Ovde možete istraživati ​​kulturno nasleđe u čuvenim muzejima kao što su Zeche Zollverein i Folkwang, uživati u prelepim parkovima kao što je Gruga Park i otkriti arhitektonsku lepotu Essenske katedrale. Ali –  kada je reč o Esenu i njegovim atrakcijama, tu ni blizu nije kraj… Pogledajte koja mesta u ovom gradu jednostavno morate videti.

1. Zeche Zollverein  – jedinstven industrijski kompleks

Predstavlja jedinstveno industrijsko nasleđe i jedan je od najznačajnijih industrijskih kompleksa na svetu. Nekada jedno od najvećih i najmodernijih rudarskih postrojenja u Evropi karakteriše ekstravagantna arhitektura koja kombinuje funkcionalnost i estetiku.

Danas, Zeche Zollverein je preobražen u kulturni centar sa brojnim muzejima, galerijama, restoranima i čestim kulturnim događajima – pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da istraže bogatu industrijsku istoriju regiona.

2. Upoznajte istoriju regiona u Rur muzeju

Rur muzej, smešten u Esen-Ketvigu, je jedinstvena kulturna institucija koja predstavlja bogatu industrijsku prošlost regiona Rur. Muzej zapravo prikazuje različite aspekte industrijske revolucije, sa fokusom na industriju čelika, uglja i teške industrije – kroz interaktivne izložbe i eksponate.

Posetioci mogu da istraže istorijske mašine, alate i artefakte, da se upuste u virtuelno putovanje kroz vreme i da steknu dublje razumevanje o uticaju industrijske evolucije na lokalnu zajednicu.

3. Svet dizajna u Red Dot umetničkom muzeju čeka na vas

Muzej Red Dot (Crvena tačka) smešten u Essenu je fascinantan muzej u potpunosti posvećen dizajnu i inovacijama. On će vam pružiti zaista jedinstven uvid u svet dizajna. Ovaj muzej se ističe svojom impresivnom zbirkom dizajnerskih predmeta. Kroz nameštaj i industrijski dizajn, modu i grafiku spoznajte kako se dizajn oblikovao i menjao tokom vremena.

Ovaj muzej je takođe poznat po organizovanju inspirativnih izložbi, radionica i događaja koji promovišu kreativnost i interakciju sa dizajnom.

4. Prepustite se umetnosti u muzeju Folkwang

Folkwang muzej, smešten u Essenu, je renomirana kulturna institucija koja svojim posetiocima pruža širok spektar umetničkih dela iz različitih perioda i žanrova. Muzej je poznat po svojoj impresivnoj zbirci koja obuhvata slike, skulpture, fotografije i grafike, uključujući dela poznatih umetnika kao što su Edvard Munk, Pablo Pikaso, August Renoar i mnogi drugi.

Folkwang muzej takođe ima i svoju obrazovnu komponentu – brojne su radionice, predavanja i posebni programi koji promovišu razumevanje i uživanje u umetnosti.

5. Obavezno obiđite Esensku katedralu

Essenska katedrala, poznata i kao Katedrala Gospe od Svetog Trojstva, predstavlja impozantnu versku građevinu smeštenu u centru grada. Ona datira još iz 9. veka i ima dugu istoriju kao verski i kulturni centar regiona.Karakteriše je arhitektura koja kombinuje elemente romaničkog i gotičkog stila.

Pored same arhitekture i istorije – Esenska katedrala je poznata i po svojoj vrednoj kolekciji umetničkih dela, koja uključuje prelepe vitraže, skulpture i reljefe, koji prikazuju kako verske teme, tako i bogatu istoriju ovog regiona.

6. Uživajte u šetnji kroz Gruga park i Botaničku baštu

Gruga park je fantastičan urbani park smešten u Essen-Bredeneyu. Posetioce privlači pre svega svojom prostranom zelenom površinom, prelepim jezerom i raznovrsnim biljnim vrstama. Park je i domaćin brojnih događaja tokom cele godine… U njemu se često održavaju muzički festivali, kulturne manifestacije i izložbe cveća, privlačeći posetioce svih uzrasta i interesovanja.

Esenska botanička bašta se nalazi unutar Gruga parka i pravi je raj za ljubitelje biljnog sveta. Može se pohvaliti velikim brojem retkih vrsta biljaka, kao i zaista impresivnim staklenicima koji pružaju jedinstven doživljaj različitih klimatskih zona. Posetioci mogu šetati kroz prostrane staze, diviti se prelepim cvetnim aranžmanima, istraživati ​​različite vrste biljaka i uživati u mirnoj i opuštajućoj atmosferi ovog prelepog parka i botaničke bašte.

7. Iznajmite bicikl i provozajte se kroz park Zolverein

Zašto da sebi ne priuštite i malo rekreacije prilikom obilaska Esena? Vožnja bicikla kroz esenski Zollverein Park pruža jedinstveni spoj uživanja u prelepom okruženju uz istraživanje industrijskog nasleđa grada na malo drugačiji način.

Vožnja bicikla kroz park omogućava vam da obiđete široke pešačke staze, zelene površine i jezera, dok pored vas promiču nekadašnja rudarska postrojenja i jedinstvena arhitektura. Ovaj park je idealan za bicikliste svih nivoa veštine, pružajući mogućnost da se opustite, uživate u prirodi i doživite spoj istorije i prirodnih lepota na jedinstven način.

8. Obavezno obiđite i Staru sinagogu

Stara sinagoga u Essenu je jedna od najznačajnijih verskih građevina u gradu, sa bogatom istorijom koja seže unazad u 19. vek. Ova prelepa građevina predstavlja pravi arhitektonski dragulj, sa karakterističnim elementima u spoju neoromanike i orijentalnog stila.

Danas, Stara sinagoga služi kao kulturni centar i domaćin brojnih kulturnih događaja, izložbi i predavanja, pružajući posetiocima uvid u jevrejsku istoriju i tradiciju.

9. Vila Hugel – još jedno mesto koje morate videti

Impozantna rezidencija smeštena na brežuljku iznad Esena, koja je nekada bila dom moćne industrijske porodice Krup. Ova raskošna građevina kombinuje elemente neorokoko i neoklasicizma, sa neverovatnim vrtovima i panoramskim pogledom na okolni pejzaž.

Danas, Vila Hügel je otvorena za javnost i služi kao muzej i kulturni centar, sa izložbama koje prikazuju istoriju porodice Krup i industrijski razvoj regiona.

10. Stari grad Verden – još jedna šetnja kroz istoriju

Stari grad Verden je slikoviti istorijski deo grada koji odiše šarmom srednjeg veka, sa uskim kaldrmisanim ulicama, srednjovekovnim građevinama i zidinama koje datiraju još iz 12. veka. U starom gradu se nalazi i poznata Katedrala Verden – jedna od najstarijih episkopalnih katedrala u Nemačkoj, impresivne arhitekture i sa prelepim unutrašnjim dekoracijama.

Prošetajte kroz uske uličice starog grada, istražite ​​trgove i brojne istorijske znamenitosti. Nikako nemojte zaobići znameniti Gradski toranj sa koga se pruža panoramski pogled na okolinu. Stari grad Verden je takođe domaćin različitih kulturnih događaja tokom godine, kao što su festivali, koncerti i srednjovekovne fešte, koje privlače posetioce iz celog sveta.

Sada znate zašto… A kako do Esena?

Dali smo ovde tek letimičan pregled nekih od najznačajnijih atrakcija grada Essena, koji obiluje i brojnim drugim fascinantnim mestima – koja čekaju da ih otkrijete… Mnogo je muzeja, galerija, parkova i zanimljivih lokaliteta koje nismo pomenuli, a koji pružaju jedinstven uvid u istoriju i duh ovog grada.

Bez obzira da li vas zanimaju istorija, umetnost, priroda ili industrijsko nasleđe – Esen zaista ima mnogo toga da ponudi i definitivno je mesto koje vredi posetiti! Ukoliko ste se nakon čitanja ovog teksta odlučili na to – do Esena iz Beograda i Novog Sada najbezbednije i najkomfornije stižete i vraćate se uz VIP kombi prevoz! Pozovite nas na +381 64 315 78 10 i rezervišite svoje mesto.