fbpx

Helena živi u Lajpcigu i podelila je sa nama zašto voli svoj grad

Razmišljate da posetite Lajpcig? Ako još ne vidite razloge za to, pročitajte iz prve ruke kako izgleda život u njemu gledano očima stanovnika ovog istočnonemačkog grada. Prošle nedelje vozili smo Helenu, koja živi u Lajpcigu. Ako vas njena priča opredeli da otputujete – izbegnite presedanja i gužve na aerodromima i putujte sa nama komfornim kombijem do željene adrese u Lajpcigu.

Upoznajte Helenu

Pozdrav, ja sam Helena – student postdiplomskih studija i preduzetnik u jednom startapu. Kao ponosni građanin Lajpciga, želela bih da podelim ono što lično najviše cenim u vezi svog rodnog grada. Nadam se da će vam ova moja priča biti i povod da Lajpcig posetite u budućnosti ili se, ako ste već bili, u njega ponovo vratite.

Grad muzike

Prva stvar koja me ispunjava ogromnim ponosom je bogato kulturno nasleđe Lajpciga. Odrasla sam  okružena melodijama Johana Sebastijana Baha i pričom o jednom od najslavnijih svetskih kompozitora koji je živeo i stvarao baš ovde! Presrećna sam što je moj grad imao ovako važan uticaj na svet muzike.

Godišnji Bahov festival – Bahfest, osnovan u čast njegovih vanvremenskih kompozicija – u junu ispuni ceo grad očaravajućim harmonijama i dovede nam muzičke entuzijaste različitih žanrova iz celog sveta. Često slušam klasiku, možda baš zbog toga što je moj Lajpcig odigrao ogromnu ulogu u oblikovanju muzičke istorije.

Umetnost je za mene Spinnerei

Izvan domena muzike, Lajpcig neguje umetnost i kreativnost u svim njenim oblicima. Spinnerei, bivša fabrika pamuka pretvorena je u umetnički kompleks i zauzima posebno mesto u mom srcu. Ovde nema ograničenja, savremeni umetnici udahnjuju život svojim kreacijama.

Kada poželim da promenim perspektivu – posećujem galerije i ateljee… Osveži me taj maštoviti svet vizuelne umetnosti. Posvećenost Lajpciga negovanju umetničkog izraza je zaista inspirativna za sve nas. Ovaj grad ohrabruje i etablirane i nove umetnike da pokažu svoje talente i doprinesu njegovom kulturnom šarenilu.

Zeleni predah na dohvat ruke

Pored svog kulturnog blaga, Lajpcig nudi i uvek neophodan predah u prirodi. Lajpciški Auvald je ogromno šumovito područje, moje utočište od detinjstva. Šetnja njegovim mirnim stazama, okružena veličanstvenim drvećem i nežnim zvucima prirode, uvek mi razbistri misli…

A kada mi treba trenutak mira bliže kući, za odmor ili učenje – Klara Cetkin-Park je tu sa svojim mirnim jezerom i slikovitim pejzažima, nudeći pravu oazu u užurbanom gradu. Volim našu posvećenost očuvanju životne sredine i što uvek imam mesta na kojima mogu da se povežem sa prirodom.

Grad otvoren za sve

Jedna od stvari koja po meni zaista izdvaja Lajpcig od drugih gradova je snažan osećaj zajedništva. Iz prve ruke sam svedok koliko Lajpcig neguje toplu atmosferu, ovde komšije postaju prijatelji, a proslave nas zbližavaju.

Različiti festivali, karnevali i čuvena Božićna pijaca u novembru i decembru su uvek živopisni događaji, gde se okupljamo da bismo prihvatili različitosti i proslavili zajedništvo. I zbog njih ja Lajpcig osećam kao proširenu porodicu – mesto gde sam uvek dočekan raširenih ruku.

Sanjam velike snove

Najzad, tu je i duh obrazovanja,  inovacije i napretka, koji podstiče moje težnje i uopše – težnje mladih ljudi koji ovde žive. Sa obrazovnim institucijama kao što su Univerzitet u Lajpcigu i Lajpciška visoka škola za menadžment, grad privlači sebi bistre umove i neguje se kultura intelektualne radoznalosti.

Inspirativna je i naša uspešna start-ap scena, na kojoj cvetaju inovacije i kreativnost. Posvećenost grada pomeranju granica i prihvatanju novih ideja mene i moje prijatelje I kolege istinski motiviše i podstiče da sanjamo velike snove.

Zahvalan sam svom gradu

U zaključku, kao Helena S., građanin Lajpciga, duboko sam zahvalna što baš ovaj zovem domom. Moj grad mi je pružio pregršt iskustava koja su me oblikovala u ono što sam danas. Mi poštujemo tradiciju i pozdravljamo napredak, negujući okruženje u kojem se snovi mogu ostvariti. Moj grad zauzima posebno mesto u mom srcu i počastvovana sam što sam deo njegove dinamične priče. Zato sve pozivam da nas posete, ostanu ovde ili se u njega vrate!

Putujete u Lajpcig? Prevozimo vas udobno i brzo do željene adrese. Uvek smo tu za vas – kontaktirajte nas i rezervišite svoje mesto!