fbpx

Uskršnje pijace u Nemačkoj: Preporučujemo koje 3 da posetite ove godine

Otkrijte uskršnje markete u Nemačkoj. Oni će angažovati sva vaša čula i razveseliti vas ovog proleća. Uskrs ili Ostern je kulturna proslava ispunjena srećom, zabavom, ukusnom hranom i mnogim lepim običajima, posebno za klince. Baš kao za Božić – i za Uskrs se u različitim mestima organizuju posebni događaji – pijace ili Ostermarkt.

Uskrs je pravo vreme za posetu Nemačkoj

Priprema za Uskrs zapravo počinje par nedelja pre samog datuma, negde između 22. marta i 25. aprila. A neke pijace su već i održane početkom marta. Kao i naš Vaskrs – i Uskrs pada na datum koji je je drugačiji svake godine i zavisi od toga kada se slavi Pasha (zasnovano na jevrejskom kalendaru i lunarnom ciklusu) Uskrs je uvek u nedelju, posle prvog punog meseca nakon prolećne ravnodnevice.

Putujte sa nama na Ostermarkt

Ostermarkt (uskršnje pijace) su organizovane u mnogim gradovima i mestima. Negde su već održane, negde u toku, a negde tek u planu. Ova nemačka tradicija traje već generacijama. Za praznike, porodice se okupljaju i provode zabavan dan isprobavajući različite uskršnje poslastice i uživajući u kupovini.

Kako izgleda tipičan Ostermarkt?

Na šarmantno dekorisanim tezgama na svakoj Uskršnjoj pijaci – naći ćete prekrasan asortiman ukrasa, jer je dekoracija doma za Uskrs još jedna od tradicija u Nemačkoj. Prodavci nude najrazličitije ukrase – od prelepih ručno farbanih jaja do ručno rađenih dekorativnih predmeta – često napravljenih od drveta, kao i širok izbor drugih uskršnjih ručnih radova.

Ovi predmeti su uvek veoma traženi oko praznika, jer Nemci uvek bogato ukrašavaju svoje domove i bašte, posebno bojenim jajima, kako bi proslavili Uskrs sa radošću i entuzijazmom. Da, ovaj praznik se tretira slično kao i Božić, što znači, naravno – da ima baš puno hrane i zabave. Barena jaja i meso, kobasice, a zatim Čokoladni zečići, jaja i ovčice. Torte, peciva i kolači… Mmmm.

Koje Uskršnje pijace možete posetiti u 2024. i kada?

1. Berlin – Postdamer Plac

Velika Uskršnja pijaca sa mnogo vrsta zabave, hrane i pića održaće se po drugi put na Potsdamer Platz-u od 28. marta do 14. aprila 2024. godine.

Ovog proleća, radosne vibracije će obuzeti berlinski Potsdamer Platz kada uskršnja pijaca otvori svoje tezge. Ulični muzičari će svakodnevno svirati, kako bi podigli raspoloženje posetilaca. Tu će biti i lužički umetnici Muzeja uskršnjih jaja Sabrodt, koji će obučeni u tradicionalne vendske nošnje, pokazati kako se farbaju lužička uskršnja jaja.

Mališane očekuje i pravo Uskršnje selo sa ringišpilom, hranom i – naravno – ukrasima, koje će u Nedelju na Uskrs posetiti i pravi Uskršnji zeka. Na pijaci ćete noći da pronađete sve vrste ručno rađenih ukrasa, nakita, proizvoda od maslinovog drveta i drugih rukotvorina. Velika pivnica i brojni kulinarski užici upotpuniće ponudu.

2. Nirnberg – Haltestelle pijaca

Uskršnja pijaca u Nirnbergu je prvi ovogodišnji događaj na otvorenom. Zapravo, on je već počeo i traje od 15. marta, pa sve do 1. aprila. Ova pijaca označava kraj sumorne zime i održava se na najstarijoj pijaci u gradu. Na skoro 100 štandova, posetioci mogu da biraju sve – od kućnih dobara, tekstila, keramike… U korak sa tradicijom, u ponudi su naravno i uskršnje dekoracije poput farbanih jaja, uskršnjih ukrasa i drugih proizvoda karakterističnih za Uskrs.

Međutim, ako niste zaljubljenik uskršnjih dekoracija, ne brinite! Na tezgi afričke umetnosti predstavljeni su predmeti i ukrasi iz Afrike, a tu su i štandovi sa kožnom galanterijom, lutkama, nakitom, obućom, odećom, pa čak i kozmetikom iz celog sveta. Naravno, tu su uvek i sjajna hrana i piće. Zanimljivo je da se ova pijaca fokusira i na posuđe i proizvode za domaćinstvo, odakle i dobija svoje alternativno ime „Haferlesmarkt“, ili „pijaca keramičkih šolja“

3. Minhen – Bad Tolz

Tradicionalna uskršnja pijaca u Bad Tolzu, koji se nalazi oko 50 km južno od Minhena, održava se svake godine. U živopisnom okruženju Marktstrasse, ova pijaca svojom posebnom atmosferom najavljuje dolazak proleća. U oko 30 kućica u ponudi su rukotvorine i poslastice iz Oberlanda, a mališani u dečjem paviljonu mogu da prave i boje prelepe suvenire, koje kasnije nose kući.

Ova pijaca se ove godine održava od 22. marta do 1. aprila 2024., a važna informacija je da će biti zatvorena na dan Velikog petka.

Pored 3 nabrojane Uskršnje pijace, mart i april u Nemačkoj karakterišu i brojni drugi interesantni događaji, kojima započinje sezona sunca i toplijeg vremena. Ukoliko planirate posetu Nemačkoj, odlučite se za naš prevoz od vrata do vrata za sve nemačke gradove. Očekujemo Vaš poziv – rezervišite svoj termin već danas!