fbpx

Februar je idealan mesec za put u Nemačku! Saznajte zašto

Mada verovatno imate u vidu, ipak ćemo pomenuti da ovog februara neradni dani za Dan državnosti padaju u četvrtak i petak, 15. i 16. februara. Idealno da uz svega 3 dana godišnjeg dobijete čak 9 dana za odmor, a zašto ne i kraće putovanje? Naša preporuka je Nemačka, a ukoliko nastavite da čitate dalje, saznaćete i zašto.

Predlog za februarsku turističku kombinaciju

Naime, uz dobru zimsku odeću, februar je zapravo idealno vreme za posetu Nemačkoj, jer nema turističkih gužvi, a cene smeštaja su niže. Predlažemo obilazak jednog (ili nekoliko) nemačkih gradova, a zatim posetu Bavarskim Alpima – bilo da ste ljubitelj skijanja ili vam je draže da istražujete stare zamkove. Ovakvo putovanje zapravo nije loša ideja ni za Dan zaljubljenih, zar ne?

Vreme

Nemačka je jedna od najvećih zemalja u Evropi, te postoje varijacije klime u zavisnosti od toga gde putujete. Slično kao i kod nas, Februar je jedan od najhladnijih meseci u godini, mada nešto topliji od januara. Svakako očekujte malo snega ili drugih padavina – kiše, ledene kiše ili susnežice, te ponesite odgovarajuću odeću – jaknu, rukavice i kapu, kako biste se zaštitili od hladnoće, a još bolje i vodootpornu/vetrootpornu jaknu.

Generalno, nema mnogo sunca, prosečne temperature u Berlinu su oko 4°C, a najniže malo ispod nule. Severna obala, deo duž Severnog i Baltičkog mora ima nešto blaže temperaturama, ali je vlažnija i vetrovita. Istočni i južni regioni su obično hladniji i snežni, posebno na višim nadmorskim visinama. Na jugozapadu, februarska mikroklima već podseća na rano proleće. Keln je, na primer, jedan od najtoplijih gradova u Nemačkoj, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 6°C i najnižom od oko 1°C.

Gužva i cene

Kada su temperature niske – niže su i gužve, ali i cene. Dobrodošli u vreme van sezone u Nemačkoj, kada su putnici nagrađeni nekim od najboljih cena u godini. Ovo važi kako za smeštaj, iznajmljivanje automobile, tako i cene različitih aktivnosti.  Ipak, proverite sve pre puta, jer neke znamenitosti i smeštaj u manjim mestima mogu biti i zatvoreni zimi. Na primer, nemačke vinske regije imaju ovu tendenciju, pa planove za obilazak vinograda i degustacije radije sačuvajte za proleće i leto.

Skijališta su, naravno, širom otvorena i spremna za akciju. Verovatno ćete otkriti i da je skijanje pristupačnije u Nemačkoj nego u susednim zemljama. Ako ste ljubitelj skijanja – imamo još jedan koristan savet… Planirajte svoje alpske avanture oko sredine praznične nedelje kada lokalno stanovništvo radi, jer ćete tako ostvariti još veće uštede. Ovo je pravo vreme da stazu imate maltene samo za sebe!

Gde otići?

Predlažemo vam nekoliko atraktivnih kombinacija, u zavisnosti od toga šta volite… Putovanje možete planirati kao posetu jednom od većih nemačkih gradova, kako biste upoznali kulturne atrakcije. Naš predlog su Berlin, Minhen, Hamburg ili Frankfurt, jer svaki ima svoje čari i dovoljno atrakcija za nekoliko dana boravka.  Gde god išli, razmislite o izboru smeštaja u blizini stanice metroa, ako planirate da obilazite grad često koristeći javni prevoz. Nemački južni bavarski Alpi su takođe spektakularni kada su prekriveni snegom. Provedite recimo nekoliko dana u Minhenu, a zatim vozom za manje od dva sata stižete do nekih od najboljih nemačkih zamkova i skijališta – recimo poznati Garmiš-Partenkirhen, u kome su bile Olimpijske igre davne 1936. Od njega možete otići vozom do Fisena, a onda vas samo kratak put autobusom deli od zamka Nojšvanštajn – nekadašnje prebivališta Ludviga II, bivšeg kralja Bavarske. Frankfurt je takođe atraktivan, a vozom se brzo stiže do Švarcvalda sa prelepim zismkim pejzažima. Usput vam je i banjski grad Baden-Baden. Blizu Frankfurta je i Keln, sa srednjovekovnom istorijom i arhitekturom iz rimskog doba, a tu je i šik spa centar Claudius Therme sa toplim bazenima, saunama i spa tretmanom… Usvojite neki od naših predloga, ili istražite i planirajte svoju kombinaciju za uživanje.

Događaji u februaru u Nemačkoj

Karneval ili Fašing je praznik koji se u Nemačkoj odvija na raznim lokacijama tokom februara. Ovaj praznik je proslava koja se praznuje pre Velikog posta (Pepeljave srede). Karakterišu ga ulične parade, šale i maskembali – koji kulminiraju u utorak, 13. Februara, kada ove godine pada čuveni Mardi Gras. Keln ima najslavnije karnevalske svečanosti, a prate ga i Diseldorf i Minhen.

Međunarodni filmski festival u Berlinu se takođe održava u februaru. Često nazivan i Berlinale, uvek je krajem februara i jedan je od vodećih svetskih filmskih festivala, sa kombinacijom međunarodnih i nemačkih dela. Ukoliko ste u Berlinu u to vreme, potražite projekcije u bioskopima oko Potsdamer Placa.