fbpx

Troškovi života u Nemačkoj – ažurirani za 2024.

Svako ko planira da se preseli ili da studira u Nemačkoj mora tačno da zna koliko će koštati život u Nemačkoj. Deo planiranja podrazumeva i izračunavanje prosečnih mesečnih troškova, koji uključiuju troškove kao što su kirija, komunalije, hrana, prevoz i zdravstveno osiguranje.

Uprkos činjenici da je to jedna od najbogatijih zemalja na svetu, troškovi života u Nemačkoj nisu tako visoki koliko biste očekivali; slični su onima u drugim zemljama EU. Nemačka je rangirana na 10. mestu u pogledu troškova života, zbog čega je život u Nemačkoj jeftiniji nego u Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj ili Holandiji.

Kolika je cena života u Nemačkoj?

U Nemačkoj bi bilo teško proći za manje od 1.000 evra mesečno, a to se penje na oko 1.500 € – 2.000 € u gradovima gde su kirije veće. Studenti obično mogu da pokriju troškove života za oko 850 evra mesečno. Putovanja su prilično pristupačna, čak i u velikim gradovima, a cene hrane i pića su prosečne za Evropu.

Koliki su prosečni troškovi života u Nemačkoj?

Prosečni mesečni troškovi života u Nemačkoj (za ne-studente) su oko 1.200 €, ali postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na to, posebno lokacija.

Kako se troškovi sabiraju?

Okvirni troškovi života u Nemačkoj, mesečno, za jednu osobu su sledeći:

  • Zakup: od 300 € (studentski domovi ili soba u zajedničkom stanu) do 700+ € (jednosoban stan u gradu)
  • Komunalne usluge: 220 € (uključujući internet, mobilni i TV)
  • Putovanje: od 0 € (studenti) do oko 100 €
  • Hrana i piće: od 150 € do 200 €
  • Zdravstveno osiguranje: 120,34 € (prosečna stopa za studente upisane u sistem javnog zdravstvenog osiguranja. Za druge, iznos može biti veći, ali ga takođe može delimično pokriti vaš poslodavac i dolazi direktno iz vaše bruto plate)
  • Izlasci: od 50 € do 150 € (u zavisnosti od načina života)
  • Ostalo: 20 €
  • Ukupno: od 850 € do 1,500 €

Troškovi života u Nemačkoj za par koji dele smeštaj su oko 50% veći od gore navedenih.

Koliko bi koštalo preseljenje u Nemačku?

Dobro je znati da će oni koji planiraju da se presele u Nemačku u početku morati da uračunaju više od samo mesečnih troškova. Da biste iznajmili stan, obično morate da platite depozit unapred plus dva ili tri meseca osnovne kirije (Kaltmiete), što podrazumeva zakup bez režija i dodatnih računa.

Troškovi života u većim nemačkim gradovima

Troškovi života u Berlinu

Uprkos tome što je glavni grad, Berlin je jedan od najjeftinijih gradova u Nemačkoj. Cene zakupa znatno variraju, ali kao pravilo, zapad ostaje mnogo skuplji od istoka. Jednosobni stan u Berlinu možete iznajmiti od 800 €.

Zahvaljujući multikulturalnoj populaciji, lako je pronaći jeftinu uličnu hranu kao što su kebabi i čuveni gradski Currivurst, kao i pijace proizvoda na otvorenom i pijace ulične hrane u Berlinu.

Troškovi života u Minhenu

Minhen ima mnogo veće troškove života od Berlina. Uprkos svom provincijskom osećaju i udaljenosti od severnih elektrana, on je ostao grad sa jakom ekonomijom gde su kirije i troškovi života relativno visoki. Možda će vam u Minhenu biti teško pronaći jednosobni stan za manje od 1.100 €.

Studenti koji se sele u Minhen uvek treba da pokušaju da obezbede studentski smeštaj kako bi smanjili troškove. Najbolje je to učiniti što je moguće ranije, jer su ovi prostori veoma traženi.

Troškovi života u Kelnu

Keln nije tako skup kao Frankfurt ili Minhen, ali je i dalje skuplji od Berlina, sa jednosobnim stanovima koji počinju od oko 900 €. Keln ima ogromnu studentsku populaciju i poput Berlina je dom velikog broja restorana svetske hrane, što znači da iako su kirije visoke, druženje i ishrana mogu biti jeftini ako istražite ponudu.

Troškovi života u Hamburgu

Hamburg je uporediv sa Kelnom sa nešto višim cenama zakupa i cenama života od Berlina. Jednosobni stan obično košta oko 900 € mesečno. Ovo je popularan grad za studente i mlade profesionalce, a potražnja za stanovima je velika, kao u Berlinu.

Troškovi života u Frankfurtu na Majni

Frankfurt je svakako jedan od skupljih gradova za život u Nemačkoj, odmah iza Minhena. Jednosobni stan koštaće vas oko 1.000 € mesečno. Srećom, postoji nekoliko načina da se živi u Frankfurtu za manje; uživajte u pićima posle posla na pijaci, a ne u baru, što je jeftinija opcija koja je uobičajena u Frankfurtu.

Koji je najjeftiniji grad u Nemačkoj?

Berlin je najjeftiniji od većih gradova. Takođe je glavni grad i jedno od najuzbudljivijih mesta u Nemačkoj. Nije ni čudo što je sve popularniji među onima koji se sele u Nemačku. Postoji nekoliko gradova koji su uporedivi sa Berlinom ili čak jeftiniji od njih, tu spadaju Lajpcig, Bohum i Kil gde se jednosobni stanovi mogu, uz malo sreće i truda, pronaći za oko 500 € mesečno.

Koji je najskuplji grad u Nemačkoj?

Minhen se obično smatra najskupljim gradom u Nemačkoj, a slede ga Frankfurt, Štutgart i Hajdelberg. Najskuplji faktor života u jednom od ovih gradova su cene zakupa. Ako možete da pronađete cimere za deljivo stanovanje ili nekretninu na periferiji grada, trebalo bi da uštedite značajnu količinu novca na životnim troškovima u ovim gradovima.

Image by Freepik