fbpx
ViP Kombi prevoz putnika za Nemacku Prevoz Berlin Vodic za zivot u Berlinu

Vodič za Berlin

Odlučili ste se za najuzbudljiviji grad na planeti. To je pravi izbor! ViP Prevoz putnika za Nemačku vam savetuje kako da nađete posao, mesto za život, obezbedite dozvolu za boravak i još mnogo toga.

 

UŠTEDITE NA PREVOZU

 

Najbolji način za putovanje u Berlin je ViP Prevoz putnika za Nemačku, koji vas vozi od vrata do vrata i tako štedi vaš novac i vreme.  

Sve uštede su vam potrebne, jer je potrebno vreme dok ne zaradite novac od vremena kada stignete u glavni grad Nemačke.

 

Depozit za stan

Obično je veći tri puta od kirije, a pre useljenja je potrebno platiti najmanje jednu trećinu depozita.

 

Prvi mesec zakupa

Kao i u većini zemalja, plaćanje kirije je obavezno pre nego što se uselite. A najverovatnije je da ćete se useliti pre nego što dobijete prvu platu. 

Obratite pažnju da će vam trebati bankovni račun za plaćanje stanarine.

 

Troškovi života

Naši profesionalni vazači će vas udobno i sigurno dovesti na željenu destinaciju. Svaka ušteda je veoma važna! Ne trošite novac na taksi prevoz ili na neki drugi lokalni prevoz u dolasku. Mi vas vozimo sa adrese na adresu.

 

Ako iznajmite prazan stan, potrebno je da kupite nameštaj i uređaje. 

Ako krećete sada, u Nemačkoj je zima i morate da kupite zimsku jaknu, čizme i toplu odeću. 

Ne zaboravite da uračunate i troškove hrane.

 

PRONAĐITE POSAO

 

Ovo je veoma važan i prvi korak. Potrebna vam je ponuda za posao da biste se prijavili za boravišnu dozvolu. Kada imate obezbeđen posao mnogo je lakše da pronađete stan.

 

Ne morate da govorite nemački jezik da biste radili i živeli u Berlinu, ali to mnogo pomaže.

 

Pronađite mesto za život

Berlin je veliki grad, sa mnogo stranca i mnogo ljudi koji žele da žive u njemu. Mnogo je prevara prilikom iznajmljivanja stanova, zbog toga budite veoma oprezni. Prevoz za Berlin vam može pomoći i u tome. 

 

Za početak savetujemo da iznajmite namešten stan na nekoliko meseci. To je skuplje ali vam daje više vremena da pronađete stan koji baš vama odgovara. Naš kombi prevoz za Nemačku će vas odvesti na željenu adresu i tako možete lično da proverite da li vam odgovara određena nekretnina.

 

Takođe, možete da živite u zajedničkom stanu (WG). Jeftinije je jer delite kiriju i režije. Lakše je i kada vaši cimeri već imaju ugovore za internet i struju.

 

Osigurajte se

Ako živite u Nemačkoj, morate imati zdravstveno osiguranje. Imajte u vidu da će vam svaki ozbiljan broker osiguranja dati besplatne savete i kalkulaciju. Iskoristite to.

 

Ako studirate, možete koristiti svoju studentsku karticu osiguranja. To može da vam uštedi dosta novca.

 

Uzmite boravišnu dozvolu

Verovatno će vam trebati boravišna dozvola da biste živeli u Nemačkoj. Svaka boravišna dozvola ima različite uslove.

 

Da biste dobili ovu dozvolu potrebno je da imate zdravstveno osiguranje i mesto za život. Obično vam je potrebno dva meseca da dobijete boravišnu dozvolu, ali nekada to može da traje i duže. 

 

PRVI MESEC U BERLINU

 

Otvorite bankovni račun

Potreban vam je račun u banci da biste bili plaćeni i da biste platili kiriju. Možete da imate bankovni račun u Nemačkoj ili bilo gde u Evropskoj uniji.

 

Neke banke dozvoljavaju imigrantima da otvore bankovne račnu. Ovde možete da pronađete listu “prijateljskih” banaka.

Koristite platne kartice za prenos novca iz naše zemlje u Nemačku.

 

Ugovor za mobilni telefon

Glavni operateri mobilne telefonije u Nemačkoj su Vodafone, Telekom i O2. Morate prikazati pasoš i potvrdu o registraciji da biste mogli da aktivirate SIM karticu kod ovih operatera. Ali neki zaposleni u radnj će koristiti samo vašu privremenu adresu.

 

Koristite Verivox da uporedite pakete i planove otplate za mobilne telefone. Aldi Talk je jeftina i popularna opcija. Vodafone CallYa takođe je dobra opcija, jer je možete dobiti u Vodafone prodavnicama.

 

Registrujte adresu

U Nemačkoj morate da registrujete svoju adresu. Na ovaj način dobijte potvrdu o registraciji i poresku identifikaciju. One su vam potrebne za mnoge stvari.

 

Dovedite porodicu

Vaša porodica može da se preseli u Nemačku sa vama. Možda će im trebati boravišna dozvola, kao što je viza za spajanje porodice.

Ako imate decu moraćete da ih pošaljete u vrtić (Kita). Obratite pažnju da su liste čekanja za vrtiće veoma duge i da je teško pronaći vrtić u Berlinu.

 

PRVA GODINA U BERLINU

 

Otkrijte grad

Odvojite vreme da istražite svoj novi grad! Uzmite bicikl jer je ovo najbolje i najzdravije sredstvo prevoza unutar grada.

Ako se selite zimi, Berlin će delovati pomalo sivo, ali ne paničite. Na leto će biti mnogo lepše.

ViP Kombi prevoz putnika za Nemacku Prevoz Berlin Vodic za zivot u Berlinu druga

Sprijateljite se

Za sklapanje prijateljstava u Berlinu potrebno je mnogo vremena. Normalno je da se osećate usamljeno u prvoj godini. 

 

Berlin ima veliku zajednicu iseljenika, tako da ćete uvek pronaći ljude za upoznavanje, čak i ako ne govorite nemački.

 

Naučite nemački

Naravno, ne morate da govorite nemački da biste se preselili u Berlin, ali to je veoma korisno i odmah krenite sa učenjem jezika. Jer ćete uvek trebati da pišete mailove, čitate pisma i telefonirate na nemačkom. 

 

Ako ne govorite nemački uvek zavisite od nekog drugog da vam pomogne. Ako govorite nemački lakše je naći stan, posao i sklapati prijateljstva.

 

A ZA TURISTE I POSLOVNA PUTOVANJA?

 

Veoma je jednostavno! Vaš ViP Kombi prevoz putnika za Nemačku će vam obezbediti najbolje i najsigurnije uslove putovanja. Samo je potrebno da nas pozovete i rezervišete svoje mesto.

 

Berlin je predivan u vreme praznika. Nemojte više da čekate!