fbpx

Praznici su tu: Da li ste znali da su Božićni sajmovi izmišljeni u Nemačkoj?

Popularni Božićni sajmovi ili Adventi inspirisani baš onima poteklim iz Nemačke – danas su uobičajeni širom sveta. Nekim od svetskih adventskih svečanosti čak i upravljaju nemačke kompanije – izvozeći svoju robu i štandove. Prvobitno, današnji Adventi ili Božićni sajmovi bili su zapravo mesečni sajmovi – na kojima su se prodavali uglavnom igračke, orasi i slatkiši.

Međutim, iako je zgodno imati “tradicionalni nemački” sajam negde u blizini bilo gde na svetu, malo šta može da pobedi doživljaj originalnog Adventa u matičnoj zemlji. Kuvano vino jednostavno nema isti ukus na ulicama Mančestera i Drezdena, dok ni jedna grilovana kobasica nije ni slična originalnoj Wurst kobasici sa štanda u Nirnbergu!

Božićni sajmovi u Berlinu – više od 60 lokacija za uživanje

Berlinski Adventi pokazuju njegov status prestonice nacije i najvećeg grada. Berlinci se ponose širokim spektrom lokacija, razbacanih svuda po gradu, sa Adventima različitih veličina i stilova.

U Berlinu, naime, postoji više od 60 sajmova. Oni se otvaraju krajem novembra i traju sve do kraja decembra. Pored onih velikih i glavnih – postoje mali sajmovi namenjeni lokalnim zajednicama, trendi sajmovi dizajnera i različiti “alternativni” sajmovi.

Božićni sajmovi u Kelnu – ne propustite glavni ispred katedrale

Keln karakteriše raznolikost božićnih sajmova, kako i pristaje njegovom statusu četvrtog najvećeg grada u Nemačkoj. Najpopularniji i najpoznatiji je onaj ispred čuvene Kelnske katedrale. Svake godine tu je preko 4 miliona posetilaca na oko 150 štandova… Ali postoji i dosta drugih ponuda – kako u centru, tako i u mirnijim delovima grada.

Zanimljivo – Keln je zapravo relativno kasno stigao na adventsku scenu sa Nicolai sajmom, organizovanim  davne 1820. godine u starom gradu. Šezdeset pet godina kasnije, masa štandova i buka sa sajma su bili previše za gradske vlasti – i sajam je zabranjen. Trenutni najpoznatiji sajmovi na Novom i Starom pijačnom trgu osnovani su sedamdesetih, sajam kod Katedrale devedesetih godina prošlog veka, a ostali manji su tu tek od početka ovog veka.

Božićni sajmovi u Drezdenu – jedan od najstarijih Adventa u Nemačkoj

Drezden ima najveći broj božićnih sajmova u istočnom delu zemlje i jedan je od gradova koji polažu pravo na titulu najstarijeg događaja ovog tipa u Nemačkoj. U svakom slučaju, jedan je od najtradicionalnijih, sa mnogim običajima i zanatima koji potiču iz lokalnih industrija kao što su rudarstvo, duborez i grnčarija.

Drezdenski Striezelmarkt je prvi put organizovan još u 15. veku. Reč “Striezel” zapravo se odnosi na kolač koji se pravi u ovo doba godine. Obzirom da je u pitanju rudarski kraj, za stanovnike ovog dela nemačke ovaj kolač predstavlja simbol ulaza u rudnik.

Druga tradicija koja potiče iz rudarske istorije je božićni luk – prvobitno metalni, a sada obično drveni, na koji se kače sveće i figurice. Prema lokalnom folkloru, običaj ukrašavanja luka potiče od sveća koje su rudari kačili na ulaze u rudnike, poslednjeg radnog dana pred Božić.

Božićni sajam u Frankfurtu – specijaliteti i za zaljubljene

Frankfurt na Majni ima jedan veliki božićni sajam u istorijskom delu grada oko Romerberga i Paulsplatza. Svake godine kroz njega prođe oko 3 miliona posetilaca… Istorija ovog sajma seže od kraja 14. veka, kada su na Romerbergu izvođene praznične predstave. Tokom vekova, frankfurtski sajam je razvio i svoje posebne specijalitete. Dva od njih su zasnovana na pečenom marcipanu: Brenten i Bettmännchen.

Za romantičare – tu je i Quetschemännchen – pomalo čudne figurice napravljene od šljiva i oraha. One zapravo potiču iz nekih davnih vremena, kada su ih mladići slali devojkama koje su im se dopadale. Tada, ako figurica ne bude vraćena pošiljaocu, on je znao da ima šanse da osvoji devojčinu ruku.

Božićni sajam u Hamburgu – potražite ogromnu jelku

Hamburg je oduvek bio poznat po svojim pijacama hrane – ribarske pijace su poznate širom sveta – ali pored ribarskih, drugi najveći grad u Nemačkoj takođe ima i sjajne božićne sajmove. Glavni hamburški Weihnachtsmarkt održava se ispred gradske kuće, a ogromna božićna jelka obeležava centar dešavanja.

Međutim, po gradu je rasuto i mnoštvo vašara drugih “stilova”, pa tako recimo vašar “Santa Pauli” na Reeperbahnu nudi zanimljiv koncept prve erotske božićne pijace na svetu.

Božićni sajmovi u Minhenu – spoj tradicije i modernih trendova

Kao središte konzervativne i pretežno katoličke Bavarske, nije ni čudo da Minhen ima jedan od najstarijih i najtradicionalnijih Adventa. Christkindlmarkt se održava ispred Gradske kuće, a godišnje oko 3 miliona posetilaca uživa u božićnoj atmosferi u pešačkom srcu grada. Meštani smatraju da koreni sajma sežu do 14. veka, iako se on na sadašnjoj poziciji nalazi tek od 1970-ih.

Iako je Minhen prestonica konzervativne oblasti, poznat je i po tome što je centar trendi kulture.

Božićni sajmovi u Štutgartu – nekoliko trgova i živa muzika

Štutgartski božićni sajam datira sa kraja 17. veka, što ga čini jednim od najstarijih u Nemačkoj. On se prostire se preko nekoliko glavnih trgova u centru grada (Karlsplatz, Marktplatz, Schlossplatz i Schillerplatz) i privlači više od tri i po miliona posetilaca svake godine.

Ovaj Sajam ima oko 300 štandova, a glavna atrakcija je svakodnevni program žive muzike u unutrašnjem dvorištu Starog dvorca na Schillerplatzu.

Provedite praznike u Nemačkoj uz VIP prevoz

Još nije kasno da se zaputite u kolevku Adventa uz VIP kombi prevoz. Provedite ove praznike u Nemačkoj, uz udobno i komforno putovanje – do željene adrese. Dovoljno je da nas pozovete na broj +381643157810 ili posetite naš sajt i rezervišete svoje mesto. Čekamo vas!

Image by Freepik