fbpx

Saznajte: Kakve su prosečne, a kakve minimalne plate u Nemačkoj?

Za one koji tek dosele u Nemačku je stvarno teško da shvate šta se tamo sve smatra dobrim platama. Dakle, sa hiljadama međunarodnih doseljenika koji se svake godine dosele, sigurno je da niste usamljeni u razmišljanju o tome kako pregovarati o plati.

Ipak, poznavanje prosečnih plata u Nemačkoj, minimalne zarade i kako se sve to kotira u odnosu na troškove života vas može usmeriti kako da razmišljate.

Koja je minimalna zarada u Nemačkoj?

Od 1. oktobra 2022. godine, minimalna zarada u Nemačkoj iznosi 12 evra po satu. Ova minimalna zarada se odnosi i na doseljenike, međunarodne studente i prekovremeni rad (osim ako vaš ugovor ne navodi drugačije ili se saglasite da uzmete slobodne dane u kasnijem periodu)

Jednostavna matematika za računanje zarade

Hajde da uradimo jednostavnu matematiku. Sa radnim vremenom od 40 sati nedeljno, kao zaposleni na puno radno vreme, lako ćete zarađivati minimalnu bruto platu od 2.080 evra mesečno. Neto, minimalna nemačka plata iznosi 1.511 evra mesečno.

Kao međunarodni student, možete raditi uz studiranje. Sa nemačkom studentskom vizom, dozvoljeno vam je da radite 120 dana sa punim radnim vremenom ili 240 dana sa pola radnog vremena godišnje (kao pun radni dan računa se 8 sati).

Ukoliko spadate u grupu studenata – dobro je imati na umu da strani studenti ne moraju da plaćaju poreze ili doprinose za socijalno osiguranje u Nemačkoj ako zarađuju manje od 450 evra mesečno. S obzirom na visoke poreze u Nemačkoj, možete raditi 37 sati u toku meseca i zarađivati minimalnu zaradu kako biste osigurali da vaš mesečni prihod ne pređe 450 evra.

Plaća se i stažiranje

Da li znate da čak i stažisti imaju pravo na minimalnu zaradu u Nemačkoj? Vaše stažiranje tada mora zadovoljiti sledeće uslove:

  • Da traje duže od 3 meseca
  • Da nije obavezno propisano od strane vašeg univerziteta
  • Da nije pripravnički u pitanju staž
  • Da niste volonter

Međutim, ako ste samostalni preduzetnik, frilenser, volonter ili vam je potrebna stručna obuka ili obavezni pripravnički staž od 3 meseca – ne ispunjavate uslove za minimalnu zaradu.

Koliko morate zarađivati da biste živeli u Nemačkoj?

Odluka da radite u Nemačkoj kao doseljenik je odlična, jer Nemačka isplaćuje prilično visoku neto prosečnu platu u odnosu na troškove života.

Pretpostavimo da ste mladi početnik koji se seli u Berlin – vaši prosečni životni troškovi će izgledati ovako:

TroškoviCena
Iznajmljivanje (Studio)1.300 evra
Javni prevoz86 evra
Hrana200 evra
Zabava100 evra
Ukupni životni troškovi1.686 evra

To znači da treba da zaradite tek malo iznad minimalne zarade (1.503 evra neto) da biste sasvim pristojno živeli u Berlinu!

Šta se smatra dobrom platom u Nemačkoj?

Dobra plata u Nemačkoj ne zavisi samo od vašeg načina života, već i od mesta gde živite, jer se troškovi života razlikuju od grada do grada. Ali, uopšteno govoreći, dobra godišnja bruto plata u Nemačkoj je između 64.000 i 81.000 evra. Zapravo, većina Nemaca koji zarađuju godišnju bruto platu od 60.000 evra i više su zadovoljni svojom platom.

Koja je prosečna plata u Nemačkoj?

Prema Saveznom zavodu za statistiku, mesečna bruto prosečna plata za zaposlenog na puno radno vreme u Nemačkoj iznosi 4.105 evra. To je godišnja bruto plata od 49.260 evra.

To znači da prosečna neto plata koju Nemci donesu kući iznosi 2.645 evra mesečno. Neto plata je vaša plata nakon odbitka poreza i svih doprinosa za socijalno osiguranje i pokazatelj je koliko zapravo zarađujete.

Hajde da to stavimo u perspektivu tabelom koja upoređuje prosečnu neto platu sa drugim zemljama u EU:

ZemljaProsečna neto plataPoređenje sa Nemačkom
Nemačka2.645 evraBazno
Francuska2.340 evra-11,5%
Holandija2.800 evra+6%
Belgija2.463 evra-6,9%

Kao što vidite, rad u Nemačkoj rezultira neto platom koja je u proseku oko 5% viša nego u obližnjim rajevima za doseljenike. Imajte na umu da, iako je prosečna plata u Holandiji nešto veća, troškovi života u Berlinu su znatno niži u poređenju sa Amsterdamom.

Ne zaboravite! Vaša plata pre svega zavisi od vaše profesije, industrije u kojoj radite, iskustva i obrazovanja.

 

Image by Freepik