fbpx

Zašto se sve više žena odlučuje za karijeru u Nemačkoj?

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Nemačka je ostvarila značajan napredak. Prema Eurostatu, u 2020. Godini, žene su činile oko 46,5% ukupne radne snage. Takođe, vlada ove zemlje posvećena je daljem unapređenju ovog broja i postizanju još veće rodne ravnoteže u svim sektorima. Nastavljaju se napori u cilju smanjenja razlike u zaradama između polova, koja je 2020. godine iznosila oko 18%

Nemačka je naročito zainteresovana za stručnjake iz inostranstva. Uvođenjem Zakona o kvalifikovanoj  imigraciji u martu 2020. godine, postupak preseljenja u Nemačku radi posla je pojednostavljen za državljane izvan EU. Za žene koje traže zaposlenje, to znači lakši pristup nemačkom tržištu rada, naročito u sektorima gde su stručnjaci najpotrebniji.

Radno pravo i prava žena u Nemačkoj

Nemačka ima snažna radna prava, koja štite prava svih radnika, uključujući i žene. Opšti zakon o ravnopravnom postupanju (Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz) zabranjuje diskriminaciju po različitim osnovama, uključujući i pol. To znači da poslodavci ne smeju diskriminisati žene prilikom zapošljavanja, unapređenja, određivanja plata ili drugih uslova rada.

Nemačka pruža brojne mogućnosti za zapošljavanje žena u različitim sektorima. Od zdravstva do tehnologije, obrazovanja do biznisa, žene mogu pronaći poslove koji odgovaraju njihovim veštinama i aspiracijama. Progresivni zakoni o radu i fokus na rodnu ravnopravnost čine Nemačku izuzetno povoljnom destinacijom za žene zainteresovane za rad u inostranstvu.

Kada su u pitanju prava trudnica i roditelja, Nemačka ima progresivne regulative. Zakon o zaštiti trudnica (Mutterschutzgesetz) garantuje ženama zaštitu od otkaza tokom trudnoće, kao i do četiri meseca nakon porođaja, ali i plaćeno odsustvo šest nedelja pre i osam nedelja posle porođaja. Nakon toga, roditelji takođe imaju pravo na roditeljsko odsustvo (Elternzeit) do tri godine, uz garanciju povratka na svoje radno mesto.

Pored toga, Nemačko zakonodavstvo obezbeđuje rodnu ravnopravnost na radnom mestu. Savezni zakon o ravnopravnosti (Bundesgleichstellungsgesetz) zahteva od saveznih agencija i preduzeća da obezbede jednake šanse za žene i muškarce, posebno na rukovodećim pozicijama. Uprkos ovim zakonima, postoji još prostora za poboljšanje, ali u posvećenost napredovanju ravnopravnosti nema sumnje.

Mogućnosti za zapošljavanje žena u Nemačkoj

Postoji mnoštvo opcija za zapošljavanje žena u različitim sektorima. Na primer, sektor zdravstva neprekidno traži stručne radnike, sa pozicijama koje variraju od medicinskih sestara do specijalizovanih medicinskih stručnjaka. Prema Saveznom zavodu za statistiku, žene su u 2021. godini činile oko 75% radne snage u sektoru zdravstva u Nemačkoj.

Tehnološka industrija takođe pruža obilje prilika. Iako su u njoj tradicionalno muškarci bili dominantni, ovaj sektor sada aktivno traži više žena, kako bi doprinele inovacijama i raznovrsnosti. Mnoge kompanije i organizacije imaju inicijative za privlačenje i zadržavanje više žena na tehničkim pozicijama. Prema podacima iz 2020. godine, žene su činile oko 17% IT profesionalaca u Nemačkoj, a očekuje se da će taj broj rasti.

Drugi obećavajući sektori za žene uključuju obrazovanje, naučna istraživanja i obnovljive izvore energije. Svi oni beleže rast i povećanu potražnju za stručnim profesionalcima. Bez obzira na sektor, poznavanje nemačkog jezika može značajno poboljšati šanse za zaposlenjem i napredovanje u karijeri žena u ovoj zemlji.

Budućnost žena koje rade u Nemačkoj izgleda obećavajuće. Neprekidni napori za promociju rodne ravnopravnosti, poboljšanje ravnoteže između posla i porodičnog života i povećanje zastupljenosti žena u svim sektorima – stvaraju pozitivnu sliku.

U poslovnom sektoru, žene postižu značajan napredak, posebno na pozicijama vezanim za ljudske resurse, marketing, odnose s javnošću i prodaju. U kreativnim industrijama, poput mode, dizajna i medija, žene takođe ostavljaju svoj trag. Osim toga, naglaskom tehnološke industrije na raznovrsnosti, sve više žena se upušta u IT i razvoj softvera, unapređujući inovaciju i inkluzivnost u ovom tradicionalno muškom sektoru.

Ravnoteža između posla i porodičnog života u Nemačkoj

Ravnoteža između posla i porodičnog života je tema od velike važnosti u Nemačkoj. Zemlja nudi brojne pogodnosti koje su osmišljene kako bi podržale zaposlene roditelje, kao što su velikodušni propisi o porodiljskom odsustvu i dečiji dodaci (Kindergeld). Poslodavci sve više nude i fleksibilne radne aranžmane, kao što su rad na nepuno radno vreme, fleksibilno radno vreme i opcije za rad od kuće – sve kako bi podržali ravnotežu između posla i privatnog života.

Nemačka zakonom garantuje pravo na mesto u vrtićima (Kindertagesstätte). Pored toga, celodnevne škole (Ganztagsschulen) postaju sve prisutnije i nude obrazovne aktivnosti i brigu o deci do kasnog popodneva.

Što se tiče porodiljskog odsustva, program ElterngeldPlus podstiče oba roditelja da podele porodiljsko odsustvo, pružanjem dodatnih beneficija onima koji izaberu da rade nepuno radno vreme i istovremeno brinu o deci. Ova inicijativa je posebno korisna za žene koje žele da nastave karijeru i istovremeno brinu o porodici. Iako postoje izazovi poput dostupnosti mesta u vrtićima u određenim regionima i usklađivanja radnih sati sa satima vrtića/škole, opšti trend ka boljoj ravnoteži između posla i porodice u Nemačkoj je nedvosmislen.