fbpx

Planirate život u Nemačkoj: Koju banku izabrati i kako otvoriti račun?

Ovaj vodič vam pomaže da izaberete banku i otvorite svoj prvi bankovni račun u Nemačkoj. Potreban vam je bankovni račun da bi mogli da dobijete platu od svog poslodavca,  plaćate  kiriju, plaćate sve vrste poreza, kupujete stvari na internetu, u prodavnicama… 

Kako otvoriti bankovni račun u Nemačkoj?

Uslovi za otvaranje bankovnog računa isti su u većini nemačkih banaka:

Dokaz o nemačkom prebivalištu, ali neke banke vam dozvoljavaju da otvorite račun i bez njega.

Dokaz o identitetu (vaš pasoš ili lična karta, a ponekad i boravišna dozvola)

Neke banke zahtevaju i minimalni prihod ili finansijsku istoriju u Nemačkoj. Ostale banke zahtevaju stalni boravak u Nemačkoj. Na primer, DKB banka često odbija strance. Neke onlajn banke podržavaju samo određene pasoše ili traže da imate boravišnu dozvolu.

Banke prilagođene doseljenicima u Nemačku su…

Bunq – Govore 7 jezika i prihvataju veliki broj pasoša. Dobijate nemački IBAN. Kada otvorite nalog, njihova aplikacija koristi GPS da proveri da li ste u Nemačkoj, što možete zaobići ako kontaktirate korisničku podršku.

Commerzbank – Imaju osnovno onlajn bankarstvo na engleskom. Ostalo je na nemačkom. Ako lično otvorite nalog, prihvataju većinu tipova pasoša. Morate imati boravišnu dozvolu i ona mora da važi najmanje 6 meseci.

Deutsche Bank – Internet bankarstvo, korisnička podrška i neki dokumenti su na engleskom, a ostalo je na nemačkom. Ako lično otvorite nalog, prihvataju većinu tipova pasoša. Oni nude rezervaciju naloga za strane studente.

Monese – Govore 14 jezika I ne traže registraciju. Dobijate belgijski IBAN.

N26 – Govore 5 jezika. Prihvataju mnoge vrste pasoša. Potrebna vam je boravišna dozvola koja važi najmanje godinu dana, ali ne traže registraciju. Ako otvorite račun iz Nemačke, dobijate nemački IBAN. Potrebna vam je nemačka adresa da biste primili bankovnu karticu, ali vam nije potrebna registrovana adresa.

Revolut – Govore 24 jezika i ne zahtevaju registraciju.

Wise – govore 14 jezika i prihvataju većinu tipova pasoša. Ne traže registraciju, ali može da se desi da dobijete belgijski IBAN.

Banke koje baš i nisu pogodne za strance…

Berliner Sparkasse – Zahtevaju registrovanu adresu i boravišnu dozvolu.

Comdirect – Ako nemate registrovanu adresu, morate da sledite dodatne korake da biste otvorili nalog. Govore isključivo nemački.

DKB – Ljudi koji su skoro došli u Nemačku retko mogu da otvore račun. Govore samo nemački.

ING – Za otvaranje računa potrebno vam je stalno prebivalište ili državljanstvo Nemačke. Studenti mogu da otvore račun, ali samo sa boravišnom dozvolom. Njihova korisnička podrška govori engleski.

 Odlučili ste da studirate u Nemačkoj?

Ukoliko ste odlučili da studirate u Nemačkoj, odlučite se za nemačke banke bez mesečnih naknada, koje su navedene ispod u ovom tekstu I obavezno čitajte dalje…

Račun sa rezervacijom (Sperrkonto) za studentsku vizu

Ako želite da se prijavite za studentsku vizu, obično vam je potreban nalog sa rezervacijom (Sperrkonto) kao dokaz o finansijskim sredstvima (Finanzierungsnachveis). Ako vam je potreban, nudi ih nekoliko filijala Sparkasse, kao i neke manje poznate banke kao što su Fintiba i Ks-patrio. Dojče banka je prestala da nudi ovakve račune.

Ipak, nalog sa rezervacijom nije uvek potreban za studentsku vizu. Može da funkcioniše i stipendija, dokaz o prihodima roditelja ili garancija. Ako vam je potrebna pomoć oko studentske vize, raspitajte se preko Nemačke ambasade ili našeg konzulata ili ukoliko imate konsultanta za preseljenje, proverite sa njim.

Otvaranje bankovnog računa online

Neke banke poput N26, Bunk, DKB, ING, Comdirect, Revolut i Vise vam omogućavaju da otvorite račun pomoću njihove aplikacije. Možete to učiniti i od kuće. Obično će u pitanju biti video poziv, gde traže od vas da pokažete obe strane lične karte ili pasoša. Međutim budite oprezni, jer ovo funkcioniše samo sa pasošima određenih zemalja. Ako ne prihvate vaš pasoš, morate koristiti Postident da verifikujete svoje dokumente. Međutim, ovo obično traje duže i ne funkcioniše uvek.

Sa onlajn bankama, ponekad možete otvoriti svoj račun iz druge zemlje, pre nego što stignete u Nemačku. Međutim, u ovom slučaju imajte na umu da vašu bankovnu karticu šalju isključivo na nemačku adresu. To možete rešiti tako da pošalju bankovnu karticu na adresu prijatelja ili rodbine koji žive u Nemačkoj.

Lično otvaranje bankovnog računa

Neke banke poput Commerzbank, Sparkasse, Deutsche Bank i Volksbank dozvoljavaju vam da lično otvorite račun u njihovim filijalama. Tamo zaposleni često govore engleski, ako vam je tako lakše za komunikaciju. Ove banke su često fleksibilnije. Oni prihvataju većinu tipova pasoša i dozvoljavaju vam da otvorite bankovni račun bez boravišne dozvole ili registrovane adrese.

Banke idealne za studente

1822direkt – Ova banka nema mesečne naknade za sve osobe mlađe od 27 godina.

Berliner Sparkasse – Bez mesečne naknade za studente mlađe od 26 godina.

Comdirect – Bez mesečne naknade za studente do 28 godina.

Commerzbank – Bez mesečne naknade za studente ispod 27 godina (StartKonto). Takođe, kreditna kartica je besplatna ako uplaćujete preko 300€ mesečno.

Deutsche Bank – Bez mesečne naknade za studente iz EU i 6,90€ naknade za studente koji nisu iz EU. Oni nude Sperrkonto za nemačku studentsku vizu.

ING – Bez mesečne naknade za studente. 1€ mesečno za debitnu karticu.

Volksbank – Takođe je bez mesečne naknade za studente.

Kako preneti novac iz druge zemlje?

Nakon što otvorite nemački bankovni račun, koristite Vise ili KSE.com za transfer novca iz druge zemlje. Ovo je naša preporuke, jer obično imaju bolje kurseve i niže naknade od banaka.

Ukratko – koju banku da izaberem?

Izaberite banku…

  • koja govori jezik na kom najbolje možete da se sporazumete
  • koja prihvata vaš pasoš
  • sa malim naknadama ili bez mesečnih naknada (za studente)
  • bez naknada za bankomat
  • sa besplatnom Visa ili MasterCard karticom

Image by katemangostar on Freepik