fbpx

Zašto je Nemačka savršeno mesto za studiranje?

U poslednje vreme Nemačka je pravi magnet za studente iz celog sveta. Istražili smo za vas neke od razloga iz kojih mladi žele da studiraju baš u ovoj neverovatnoj zemlji, kao i kako to možete da postignete kao student iz države van EU.

Nemačka je raj za visoko obrazovanje

Za razliku od bilo koje druge zemlje, u Nemačkoj ćete pronaći mnoge visoko rangirane univerzitete, bezbroj kurseva koje možete pohađati i diplome priznate u celom svetu, koje obećavaju visoku stopu zapošljavanja.

Zašto ćete voleti studentski život u Nemačkoj?

Nemačka ima dugu i bogatu istoriju. U njoj vlada dinamičan način života, uz mešavinu modernog i klasičnog, urbanog i ruralnog. Sve to će učiniti da zavolite svaku sekundu provedenu ovde… Nije iznenađujuće što je Nemačka rangirana u vodeće svetske destinacije za međunarodne studente.

Prema poslednjim zvaničnim statistikama, u Nemačkoj ima više od 357.000 stranih studenata koji traže univerzitetsku diploma – i taj broj se stalno povećava. Svake godine hiljade naučnika dolaze iz celog sveta i poveravaju svoje dalje obrazovanje nemačkim univerzitetima.

Niske ili nikakve školarine

U vreme kada visoko obrazovanje postaje neophodno zbog povećane potrebe za visokokvalifikovanim stručnjacima, sve brže rastu i cene pohađanja univerziteta. Međutim – Nemačka je destinacija čiji univerziteti ne naplaćuju školarinu.

U odluci koja je stupila na snagu u oktobru 2014. godine, navodi se da će svi međunarodni studenti koji pohađaju državni univerzitet u Nemačkoj biti oslobođeni od plaćanja uobičajenih školarina. Strani studenti moraju da plate samo par administrativnih troškova poput studentskog doprinosa, članarine za studentsku uniju i karte za javni prevoz, što ukupno iznosi oko 250 evra po semestru.

Najbolje rangirani univerziteti

U Nemačkoj funkcioniše čak 429 javnih visokoškolskih ustanova, od kojih je 106 univerziteta. Nemački univerziteti su iznad svetskih standarda visokog obrazovanja. Neki od njih su već decenijama dosledno rangirani među najboljim svetskim univerzitetima.

Studenti ove univerzitete cene zbog kvaliteta obrazovanja, praktičnih iskustava tokom studija, mogućnosti da se akademski unaprede tokom i nakon studija, i što je najvažnije – bezbednog i prijateljskog okruženja.

Nemački univerziteti uživaju svetsku reputaciju zahvaljujući svojoj priznatoj nastavnoj i istraživačkoj izvrsnosti – izgrađenoj na dugoj i bogatoj tradiciji visokog obrazovanja. Osim što su među najboljima, neki nemački univerziteti su i najstariji u Evropi.

Putujte Evropom sa studentskom vizom

Ako ste student iz EU i želite da studirate i živite u Nemačkoj, imaćete ista prava kao i nemački državljanin i državljanin EU\EFTA u pogledu slobodnog ulaska, mogućnosti studiranja i rada bez ikakvih dodatnih dozvola.

Međutim, ako niste državljanin EU, a želite da studirate u Nemačkoj, moraćete da podnesete zahtev za vizu. Osim ako ste upisani u program letnje škole jezika i dovoljna vam je turistička viza – za redovno studiranje ćete morati da podnesete zahtev za studentsku vizu koja vam omogućava da boravite u Nemačkoj duže od 90 dana, kao i da dobijete boravišnu dozvolu, kako biste mogli da živite i da se nesmetano krećete gde želite.

Kada se prijaviti za vizu i boravak?

Kada dobijete pismo o prihvatanju od strane određenog nemačkog univerziteta, preporučuje se da se prijavite za studentsku vizu najmanje 3 meseca pre planiranog odlaska u Nemačku i početka studija.

Što se tiče boravišne dozvole, sva vaša dokumentacija biće poslata Imigracionoj kancelariji nemačke regije u kojoj je vaš Univerzitet stacioniran, a nakon neophodne birokratske procedure – biće vam izdata boravišna dozvola.

Mogućnosti rada za međunarodne studente

Nemački zakon kaže da je međunarodnim studentima dozvoljeno da rade skraćeno radno vreme – do 20 sati nedeljno ili 120 dana u godini sa punim radnim vremenom. Procenjuje se da više od 60%  međunarodnih studenata radi na pola radnog vremena, dok studira u Nemačkoj.

Ne morate da posedujete kvalifikaciju za posao, jer postoji širok spektar poslova i verovatno ćete relativno lako pronaći nešto za sebe. Studenti u Nemačkoj najčešće rade kao tutori, barmeni, administrativno osoblje, bebisiterke i slično.

Izgledi za budućnost

Vaša diploma sa nemačkog univerziteta biće veoma poštovana i cenjena širom sveta.

Najbolji pokazatelj ovoga je to što nemački diplomci imaju vrlo visoku stopu zapošljavanja na globalnom tržištu rada. Dakle, jednom kada steknete diplomu, mnogi poslodavci će imati atraktivne ponude za vas. Zašto? Jer veruju u vaše profesionalne veštine i znanja stečene kroz obrazovanje u Nemačkoj i veruju da možete da pomognete u poboljšanju njihovog poslovanja.

Ako ste se odlučili za studiranje u Nemačkoj, ili ako vaše dete tamo već studira – najbrže i najlakše do svih destinacija u Nemačkoj stižete uz naš prevoz od vrata do vrata.