fbpx

Najbolji sajtovi za pronalaženje posla u Nemačkoj u 2024.

Da li se pitate koje veb sajtove možete koristiti za traženje poslova u Nemačkoj? Bilo da ste student, inženjer, zanatski radnik, negovateljica ili medicinski radnik – postoji mnogo veb sajtova koji bi vam mogli biti korisni.

Počnimo opštim savetima o tome kako započeti svoju karijeru u Nemačkoj

Dobra priprema i umrežavanje su ključni faktori uspeha! Zapošljavanje u Nemačkoj zahteva vreme: Počnite da tražite različite opcije PRE nego što se zateknete u situaciji da očajnički tražite posao.

Pretplatite se na biltene sa svojim interesovanjima. Učestvujte na konferencijama i događajima sa govornicima i učesnicima iz oblasti koje vas interesuju i u kojima radite.

Neka vaš profil na društvenim mrežama uvek bude ažuriran. Mnogi poslodavci u Nemačkoj koriste LinkedIn ili Xing za regrutovanje kandidata. Takođe, oglasi za posao se često dele i na društvenim mrežama – zato pratite potencijalne poslodavce ili se pridružite grupama za poslove koji vas zanimaju.

Počnite da učite nemački što je pre moguće

Istina je da Nemci u proseku dobro govore engleski, ali radni jezik većine kompanija je i dalje nemački. Zato će vam upravo znanje nemačkog znatno povećati šanse za pronalaženje posla!

Sajtovi koji će vam sigurno pomoći da nađete posao u Nemačkoj su…

Kao što smo već rekli, u Nemačkoj postoji veliki broj platformi za zapošljavanje. Čitajte dalje – sledi lista  najboljih veb sajtova upravo za to.

Arbeitsagentur

Arbeitsagentur (agencija/zavod za zapošljavanje), je najveći nemački onlajn portal za poslove. To je organizacija kojom upravlja vlada i odgovorna je za različite usluge i inicijative vezane za rad I zapošljavanje.

Iako nije prvenstveno sajt za traženje posla, ima opciju da zaposleni traže slobodna radna mesta, kao i da poslodavci objavljuju oglase za posao. Pored toga, Arbeitsagentur nudi i širok spektar usluga, uključujući  savetovanje za posao, pomoć pri zapošljavanju, programe stručne obuke i važne informacije o tržištu rada.

StepStone

StepStone je jedan od pionira u pružanju usluga traženja posla u Nemačkoj i ima status lidera u ovoj industriji. Korišćenje sajta je prilično jednostavno; možete da izaberete svoje želje za radno vreme (puno radno vreme, skraćeno radno vreme, rad od kuće ili hibrid) i grad u kome želite da radite i sajt će za vas generisati veliki broj dostupnih opcija.

Ako otvorite svoj nalog, korisničko iskustvo postaje još lakše i jednostavnije. Takođe imate mogućnost da postavite svoju biografiju i kvalifikacije i dozvolite poslodavcu da vas kontaktira. Najbolji deo je što sve ovo možete da uradite i preko Stepstone aplikacije. 

Indeed

Indeed je još jedan favorit među onima koji traže posao. Koristi se jako lako. Možete da filtrirate posao koji tražite i za samo par minuta on vam generiše slobodna radna mesta. Međutim, za razliku od sličnih sajtova, Indeed ima funkciju široke pretrage svih sajtova i samim tim – širi spektar oglasa za posao.

Indeed se naime ne oslanja samo na kompanije koje objavljuju poslove na sajtu, već pretražuje i veb stranice kompanija, ali i druge oglasne portale širom interneta. Ovo vam pruža veće šanse da pronađete baš onu poziciju koja odgovara vašim zahtevima.

Staufenbiel

Ako ste student, nedavno diplomirani ili mladi profesionalac, Staufenbiel je pravi sajt za vas i traženje posla u Nemačkoj. Sa primarnim fokusom na obezbeđivanju liste poslova za mlade profesionalce, Staufenbiel nudi širok spektar mogućnosti, uključujući stažiranje, pozicije za obuku i one na početnim nivoima.

Registracija je obavezna, ali je i besplatna i jednostavna. Takođe ćete dobijati liste poslova koji odgovaraju vašem profesionalnom profilu na svoju e-poštu. Pored toga, možete pristupiti događajima uživo za radnike sa manje iskustva, kao i savetima o uspešnom nalaženju posla.

Linkedin

Linkedin je ime poznato svakom profesionalcu koji je imao priliku da traži posao u digitalnom dobu. Platforma je prilično popularna u Nemačkoj, a nemački poslodavci i većina onih koji traže posao dali su pozitivne kritike o svom iskustvu.

Linkedin omogućava potencijalnim poslodavcima i regruterima da vas kontaktiraju na osnovu vašeg profesionalnog profila, umesto da kontaktirate vi njih. Takođe je i veoma koristan alat za umrežavanje i stvaranje profesionalnih veza.

Xing

Mnogi korisnici XING smatraju nemačkim ekvivalentom LinkedIna. Iako je ranije bio dostupan samo na nemačkom, platforma sada uključuje i engleski jezik, proširujući time svoj domet na širu međunarodnu publiku.

Korišćenje Xing-a je prilično jednostavno, kao i kod drugih sličnih veb portala, možete filtrirati posao koji tražite, a ima i mobilnu aplikaciju, što njegovo korišćenje čini još lakšim.

Truffls

Truffls je poput aplikacije za upoznavanje, ali namenjen traženju posla. Sa interfejsom prilagođenim korisniku, oni koji traže posao mogu da prevlače prstom udesno – listajući tako poslove koji odgovaraju njihovim zahtevima i brzo i lako pronalazeći potencijalne prilike.

Platforma koristi odgovarajuće algoritme da bi predložila liste poslova na osnovu korisničkih veština i preferencija, što je čini efikasnim alatom za one koji traže posao u Nemačkoj. Podešavanje aplikacije i kreiranje profila traje svega oko minut, čime se pojednostavljuje proces traženja posla.

Arbeitnow

Arbeitnov je kreirao emigrant kako bi rešio frustracije onih koji se dosele u Nemačku – da su mogućnosti zapošljavanja ograničene samo na govornike nemačkog jezika. Ova platforma omogućava strancima da pronađu poslove koji odgovaraju njihovim potrebama, čak i bez znanja nemačkog jezika!

Sa naglaskom na pozicije radnika kvalifikovanih za engleski jezik, Arbeitnow takođe pomaže u pronalaženju poslodavaca spremnih da sponzorišu radne vize u Nemačkoj. Uprkos tome što je relativno nov – sajt svakodnevno doživljava rast i proširuje mogućnosti zapošljavanja za korisnike.

Zuhausejobs

Zuhausejobs je relativno nova platforma, koja služi onima koji traže posao u Nemačkoj, ali uz mogućnost rada na daljinu. Uprkos ograničenim mogućnostima, platforma je maksimalno prilagođena korisniku i pojednostavljuje proces traženja, štedeći vase vreme i trud.

Kako popularnost rada na daljinu nastavlja da raste, Zuhausejobs može doneti i dobre mogućnosti za zapošljavanje i ubuduće postati vredan resurs za sve one koji u Nemačkoj traže fleksibilne uslove rada.

Jobvector

Jobvector je specijalizovana platforma za traženje posla koja prikazuje slobodna radna mesta prilagođena profesionalcima u određenim oblastima, posebno industrijama kao što su inženjering, računarstvo, medicina i prirodne nauke. Fokusirajući se na ove sektore, Jobvector ima za cilj da poveže poslodavce sa visoko kvalifikovanim kandidatima. Zato je baš ovaj sajt osnovni resurs za profesionalce koji traže svoje mesto u ovim specifičnim granama.

Međutim, njegov fokus na neke industrije može ograničiti mogućnosti zapošljavanja za ostale. Kako je ovaj sajt suštinski resurs za kandidate u specijalizovanim sektorima, oni koji traže posao u drugim industrijama će možda morati da istraže i dodatne platforme kako bi našli širi spektar mogućnosti za sebe.