fbpx

Saveti za lakše putovanje kombijem

Bez obzira na to da li putujete na odmor ili poslovno, kombi je uvek poželjno prevozno sredstvo.

Duga putovanja često znaju biti izvor stresa, dosade ili neraspoloženja. Zato je važno obaviti dobru pripremu za put. Ovim tekstom ćemo Vam pomoći u Vašoj organizaciji, kako biste mogli da se uhvatite u koštac sa dugim putovanjem kombijem i opušteno stignete na odredište.

Ukoliko putujete iznajmljenim kombijem sa vozačem, podrazumeva se da sama konverzacija među saputnicima zavisi od toga da li putujete sami u društvu nepoznatih ljudi, sa porodicom na odmor, sa prijateljima na planirano putovanje ili sa kolegama na poslovno putovanje. Ali, kada su u pitanju tehničke sitnice koje olakšavaju putovanje, podsetićemo Vas na sledeće:

  • Pri ruci treba imati papirne maramice, vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju ruku.
  • Treba pripremiti kesicu za odlaganje otpada prilikom putovanja (raznih ambalaža, papirića, otpada od voća i slično),
  • Treba pripremiti kovanice za toalet (više su nego potrebne prilikom pravljenja pauza na odmorištima),
  • Nije loše na put poneti jastuče za glavu, kako biste nesmetano mogli da odremate tokom dugog puta,
  • Trebalo bi sa sobom poneti mini putničku apoteku (sa hanzaplastom, lekovima protiv bolova, mučnine i sl).

Hrana i piće

Prava hrana olakšava duga putovanja kombijem i osigurava dobro raspoloženje. Ovde pre svega mislimo na uravnoteženu mešavinu sirove hrane, orašastih plodova i laganih sendviča, a ne samo na čokoladice, kupovne grickalice i čips. Leti je ispravno rešenje da se za transport raznih namirnica koristi frižider.

Ponesite piće u dovoljnim količinama, oko 2 litra po osobi. Najbolje je da to bude voda, mada su i čaj i voćni sokovi dobre opcije. Koka-kola i energetska pića pružaju kratkotrajno povećanje energije, a naknadni pad performansi je još jači. Uvek pijte vodu kada je dostupna. Pijte što više vode kada je imate na raspolaganju, posebno ako ste u vrućoj zemlji: dehidracija Vas vreba.

Ukoliko se u pauzama putovanja zaustavite u servisnim zonama duž autoputa, preporučujemo  da se klonite masne hrane i da naručite nešto lagano, na bazi povrća.

Koja odeća i obuća je pogodna za duga putovanja kombijem?

Ako je vruće, preporučuje se nošenje prirodnih i prozračnih materijala, kako se ne biste preterano znojili. Ako je Vaše putovanje u hladnijem regionu, trebalo bi da imate pri ruci odgovarajuću topliju odeću. Odeća u svakom slučaju treba da bude komotna i udobna.

Kada su cipele u pitanju, udobnost je takođe na prvom mestu, da biste izbegli oticanje nogu usled nakupljanja vode zbog dugotrajnog sedećeg položaja. Obuća treba da bude takva da se lako skida i obuva, ukoliko bude potrebe za tim.

Odmori i pauze

Jako je važno krenuti na put odmoran. Potreban je dovoljan broj pauza da bi Vam duh i telo ostali u formi. Optimalno je zaustavljanje na 15 minuta nakon 200 kilometara ili dva sata putovanja. Na pauzi bi bilo poželjno raditi vežbe istezanja, koje Vam pomažu da sprečite bolove u leđima na dugim putovanjima.

Ne propustite dobar toalet. Ako vidite dobar toalet, iskoristite ga. Sledeći možda neće nužno biti tako čist ili zgodan.

Muzika za putovanje

Osmislite sebi svoju listu muzike za putovanja. 

Naučno je dokazano da muzika koja pogoduje pravilnom pulsu, kada je uronjena u monotoniju i ujednačenost vožnje, na primer na autoputu, pomaže koncentraciji i sjajnom raspoloženju. To u osnovi znači isključivanje pesama sa previše složenim tekstovima i velikim fluktuacijama u jačini zvuka. Ako Vaš odabir muzike pogoduje ostalim putnicima u kombiju, podelite je sa saputnicima, a ukoliko nije, uvek imate opciju stavljanja slušalica i uživanja u svom muzičkom izboru.

Zabava tokom putovanja

Ukoliko putujete sa svojom porodicom ili prijateljima, uvek možete da “zakuvate” neku verbalnu društvenu igru prilagođenu putovanju (npr. „Vidim nešto što ne vidiš“, „U kofer sam stavio…“, „Na slovo na slovo“, pogađanje pesama i sl).  Ove igre će Vas zaokupiti, razonoditi i skratiti Vam vreme putovanja.

Želimo Vam uživanje u putovanju kombijem i srećan put!

Leave a Comment