fbpx

Iz prve ruke: Medicinska sestra u Nemačkoj

Redovna putnica Kombi prevoz za Nemačku vam objašnjava jednu od najvažnijih i najpopularnijih profesija

 

“Medicinska sestra u Nemačkoj je divna profesija. Volim svoj posao, a mislim da ćete i vi. Imamo mnogo pogodnosti i zaštite na poslu, a ako ste ljubazni i voljni da učite, možete zaista uživati u ovoj zemlji”, kaže nam naša redovna putnica Prevoz Nemačka.

 

Najčešći korsnici naših usluga prevoz Srbija Nemačka su medicinske sestre, koje igraju ključnu ulogu u zdravstvenom sistemu svake zemlje. One naporno rade kako bi pacijentima pružile najbolju moguću negu, bez obzira da li se rade u bolnicama, staračkim ili privatnim domovima. 

 

Dok većina medicinskih sestara želi da se njihova prava poštuju i štite, naša sagovornica i redovna putnica je i jedna od onih koji se svakodnevno bore da dobiju beneficije koje zaslužuju od svojih poslodavaca.   

 

Zvanična titula medicinske sestre u Nemačkoj je “Krankenpfleger” (muško) ili “Krankenpflegerin” (žensko)

 

U Nemačkoj postoji nekoliko različitih titula koje medicinska sestra može imati. Na primer, ako ste medicinska sestra u Nemačkoj i vaš posao je “Physikus”, to znači da ste završili fakultet. 

 

Besplatna obuka i odlična zaštita

 

Nemačka vlada će priznati kvalifikaciju medicinske sestre iz druge zemlje ako ispunjava standarde Nemačkog saveza za medicinske sestre. Kurs obuke je besplatan i otvoren za medicinske sestre, negovatelje i osobe sa kvalifikacijom za medicinske sestre ili nege, koji žele da nauče više o svojoj profesiji.

 

Svi kandidati i kandidatkinje moraju da podnesu zahtev za radnu dozvolu. Proces prijave će uključivati polaganje jezičkog testa (nemački), polaganje medicinskog testa i proveru kaznenog dosijea, kao i plaćanje poreza u Nemačkoj.

Ako ste dovoljno srećni da budete primljeni u program, možete podneti zahtev za status stalnog boravka nakon tri godine rada u Nemačkoj

 

Medicinske sestre u Nemačkoj su zaštićene od viška zaposlenih dok su na roditeljskom odustvu. Ovo je zakonsko pravo, a odnosi se na sve koji rade kod poslodavaca koji zapošljavaju više od 50 osoba i koji imaju pravo da otpuste zaposlene u periodima ekonomske recesije ili kada je to neophodno iz poslovnih razloga.

 

Svakodnevne pogodnosti

 

Naša sagovornica i redovna putnica Kombi Prevoza za Frankfurt nam objašvanja i neke detalje iz svakodnevnog života na poslu. “Kao medicinska sestra imate pravo na svoju sobu. To znači da postoji posebna prostorija za vas i da niko drugi ne može da uđe u nju bez dozvole. Kupatilo je povezano sa prostorijom, tako da kada treba da ga koristite, sva vrata se potpuno zatvaraju iza vas i niko ne može da naruši vašu privatnost”.

Ona objašnjava da je privatnost potpuno zagarantovana, u bilo kom trenutku tokom smene (dežurstva) i da niko nema pravo da je naruši.

 

Medicinske sestre u Nemačkoj rade u smenama od osam sati, sa pola sata pauze za ručak i obično prave po dve pauze od 15 minuta tokom smene.

Primanja pre oporezivanja!

 

Sa punim radnim vremenom, medicinska sestra u Nemačkoj prosečno zarađuje više od 3.100 evra, pre oporezivanja. Posebno obratite pažnju da se o plati u ovoj zemlji govori uvek u bruto iznosu, a ne u neto iznosu kao u našoj zemlji. 

 

Naravno, moraćete da platite porez na ovaj prihod i doprinose za socijalno osiguranje. Takođe morate da platite premije zdravstvenog osiguranja i penzijske doprinose.

 

Slede neki od ličnih saveta za koje naša putnica smatra da će vam pomoći da radite u Nemačkoj i osećate se odlično:

 

  • Imajte pozitivan stav. Ovo je važno jer pomaže da se svi osećaju prijatno jedni pored drugih i da se zabavljaju dok rade zajedno!
  • Budite spremni da se prilagodite kada je to potrebno – ako se nešto novo dešava na poslu (na primer, hitan slučaj), ne oklevajte! “Možda izgleda zastrašujuće, ali verujte mi… ako neko drugi kaže ‘skoči!’ onda verujte njima! Biće u redu 🙂
  • Uvek pitajte pre nego što preuzmete tuđu smenu kako niko ne bi bio povređen ili ljut zbog toga što ga je “uzurpirao” drugi zaposleni.

 

I najvažnije još jednom: Ako ste druželjubivi i voljni da učite, možete uživati u svom poslu medicinske sestre u Nemačkoj. Ostaje samo da rezervišete svoj siguran prevoz i avantura može da počne.